Ne, naslov ne sugerira ono što ste možda odmah pomislili. Riječ je ipak o nečem sasvim drugom, ali i to „drugo“ zabranjuje širenje nogu u javnom prijevozu glavnog grada Španjolske...

Ukoliko uskoro planirate posjetiti Madrid, pripazite na koji ćete način sjediti prilikom korištenja javnog prijevoza. Ukoliko se zamislite i sjednete s raširenim nogama, te na taj način „ukradete“ i smanjite prostor za sjedenje, prema novim madridskim pravilima – prekršit ćete zakon!

Gradsko prijevozno poduzeće (EMT) najavilo je uvođenje novih znakova i naljepnica u sve tramvaje, autobuse i metroe kako bi stali na kraj „sebičnimputnicima. Znakovi će prikazivati čovjeka koji sjedeći zauzima dva mjesta, a uz njih će pisati poruka „poštujte prostor drugih“. Također, znakovi će jasno i upozoravati kako je u sredstvima javnog prijevoza zabranjeno pušiti, ali i dizati noge na suprotnu sjedalicu.



Ovu ideju pokrenula je feministička organizacija Mujeres en Lucha's iz koje smatraju kako nepristojno sjedenje i zauzimanje dva mjesta nije tek sporadični incident, već nešto što je u Madridu postala uobičajeno.

> Ne tako loš život? Zašto Španjolci sve rade s dva sata zakašnjenja?

Također, ova ideja nije ništa novu u svijetu, s obzirom da je i slična kampanja 2014. godine održana u New Yorku, pod motom „Dude, stop the spread please“, prilikom koje su policijski službenici čak uhićivali ljude koji su odbijali slijediti pravila, mada su optužbe protiv njih kasnije bile odbačene.

Hoće li i madridska policija u početku također zauzeti jednako oštar stav, još uvijek nije poznato...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju