Pomalo uspavana Ilica, nagrđena napuštenim dvorištima i uličnim prostorima, od 18. do 25. svibnja opet će disati punim plućima i dvorištima. Projekt Ilica: Q'Art otvara svoja vrata i prozore i poziva sve građane, no i posjetitelje našeg grada, na mnoštvo glazbenih, književnih, plesnih, filmskih, umjetničkih i ostalih programa. Ovaj petogodišnji razvojni projekt autorski potpisuju i organiziraju Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović, uz suorganizaciju Akademije likovnih umjetnosti (ALU),Grada Zagreba, Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija te uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i Ministarstva državne imovine, Sveučilišta u Zagrebu i Turističke zajednice grada Zagreba.

Projekt Ilica - 10 Projekt Ilica - 10 (Foto: PR)


Programi će se održavati na Rokovu perivoju (umjetnost, glazba), parku ALU, u 9 praznih dvorišnih prostora (izložbe, likovne radionice, knjige), a 20 uličnih izloga postaje izložbeni prostor studenata i umjetnika. U parku između Ilice i Dalmatinske svakoga dana će se prikazivati filmovi za djecu i odrasle na otvorenom, a i Britanski trg će nam ispričati svoju umjetničku priču. Posjetitelje očekuje čak 26 umjetničkih i participativnih radionica, 19 predavanja i prezentacija, 16 umjetničkih performansa, 9 umjetničkih izložbi te 8 koncerata klasične i jazz glazbe. Ovako bogat program ne bi bio moguć bez naših partnera i prijatelja projekta: Arhitektonskog fakulteta, FabLaba, Cocktail Weeka, HDS-a, Knjižnog bloka, HRT-a, Digitalnog radija 808, Plesnog centra Tala, Zagreb Film Festivala, Sindikata biciklista i Art Parka.


Projektom se želi podići kvaliteta života te potaknuti dijalog između građana i javne uprave, kako bi se kultura i raznovrsni sadržaji vratili u napuštene prostore u središtu grada. Poticanje poduzetništva i proizvodnje unutar lokalne zajednice drugi je, ne manje važan cilj ovog projekta, usko vezan uz neiskorištene javne prostore, kojih samo u Ilici (od broja 1. do 212) ima čak 76, a predstavljaju veliki energetski, socijalni, estetski, zdravstveni i ekološki problem.

Projekt Ilica - 8 Projekt Ilica - 8 (Foto: PR)


Začetak ovog projekta pronalazimo već 2000. godine, kada je Aleksandar Battista Ilić započeo s Community Artom u napuštenom dvorišnom prostoru Ilice 89, što pokazuje kontinuirani ozbiljan rad na ovom projektu. Iza g. Battiste iznimno je aktivističko iskustvo, brojni projekti i međunarodna umjetnička karijera, pokretač je i autor Projekta Ilica: Q'Art, konceptualni angažirani umjetnik s vizijom i performer, pokretač kolektivnih, participativnih umjetničkih praksi te dekan ALU. Druga članica ovog umjetničkog tima, Ivana Nikolić Popović predsjednica je HKKKKI, autorica projekta Mreže kreativnih gradova, predsjednica udruge Mreže za razvoj i kreativnost, dopredsjednica Zajednice kreativne industrije pri HGK-u i naposljetku umjetnica poduzetničkog duha.

Vrijednost projekta kroz koji se prožima i koncept društvene odgovornosti prepoznali su i sponzori Mastercard, Julius Meinl, Coca-Cola Hellenic, Igepa Plana, Pivnica Medvedgrad, KerschOffset i HOK.

Projekt Ilica - 1 Projekt Ilica - 1 (Foto: PR)

"Osim za Zagrepčane, ovaj je projekt značajan i za pozicioniranje Zagreba kao još atraktivnije turističke destinacije. Strani turisti u Hrvatsku su u 2017. dolazili iz gotovo 250 zemalja, a Zagreb je 'pobjednik' kontinenta s 1,3 milijuna dolazaka, odnosno 16 posto više nego u 2016. godini, i 2,3 milijuna noćenja ili 15 posto više nego prošle godine. Mastercard već godinama koristi svoju globalnu i regionalnu mrežu za promociju Hrvatske kao turističke destinacije, a podrška Projektu Ilica: Q'Art je naš doprinos tome da se turisti osjećaju dobrodošlima u našoj zemlji", rekla je Sanja Žigić, direktorica kompanije Mastercard u Hrvatskoj.

Tijekom održavanja Projekta Ilica:Q'Art, od 18. do 25. svibnja, posjetitelje pored brojnih sadržaja očekuju i popusti za plaćanje Mastercard® karticama u određenim trgovinama u Ilici. Popis trgovina s popustima dostupan je na web stranici projekta.


Detaljne informacije o programu, rasporedu događanja i lokacijama mogu se pronaći na www.projektilica.com ili na FB stranici/Projekt Ilica
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju