U zadnje vrijeme stalno čitamo o nekakvim taksama. Nedavno smo tako svjedočili ideji kako će se za posjet Veneciji morati plaćati ulaznice, a čini se kako i Japan želi iskoristiti činjenicu što postaje sve popularnija turistička destinacija.

Japanske vlasti razmatraju uvođenje „odlazne“ takse, a ona bi se trebala početi naplaćivati od 7. siječnja iduće godine. Popularno nazvana „sayonara“ utjecat će ne samo na strane, već i na japanske putnike koji zemlju napuštaju brodom ili avionom.Taksa će automatski biti dodana vašoj putnoj karti i stajat će oko pedeset kuna, a oslobođeni plaćanja biti će djeca do dvije godine i putnici u tranzitu.

Gotovo je sigurno da neće utjecati na broj turista, a sjajna je stvar kako će se novac zarađen od takse koristiti isključivo za projekte vezane uz daljnji razvoj turizma u Japanu. Tako će se dodatno popraviti tehnologija na aerodromima, a i sve kulturne atrakcije i nacionalni parkovi dobit će vodiče na mnogim stranim jezicima.Japan nije jedina zemlja koja će imati ovakvu taksu. Brazil, Australija, Honduras, Jamajka, Velika Britanija i Južna Koreja već su ovako nešto uvele, a s obzirom na ideju prema kojoj će cijela zarada ići za daljnju promociju turzma – ova ideja se čini sasvim dobrom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju