Kardiolozi su među najosvještenijim ljudima kada je u pitanju hrana koja može pozitivno ili negativno utjecati na zdravlje srca i cjelokupnog organizma. Upravo zato dobro je posuditi koji savjet s njihovog jelovnika i slijediti njihove prehrambene preporuke.

1. Crveno meso

'Obično izbjegavam crveno meso koliko god je to moguće, jer je meso u primjerice hamburgerima vrlo posoljeno. Na Zapadu smo trenirani jesti hranu koja povećava rizik od srčanih udara, pretilosti i dijabetesa. Važno je naći zdravu ravnotežu u hrani, a ja zato izbjegavam crveno meso,' kaže dr. Ronald J. Scheib, kardiolog iz Pritikin Longevity Centera.

' Kardiolozi u svojoj prehrani izbjegavaju hranu i pića koja obiluju šećerom, nezdravim masnoćama, solju i konzervansima, jer ona negativno ujteče na srce i kardiovaskularni sustav. Izbjegavam debele i masne odreske crvenog mesa, a ako jedete ovu hranu, poželjno je odstraniti ekstra masnoće,' predlaže dr. Robert Kloner iz Kardiovaskularnog instituta, pri Huntington Medical Research institutu.

2. Procesuirani suhomesnati proizvodi

'Definitivno se držim podalje od procesuiranih mesnatih proizvoda poput slanine, hot-dogova i drugih proizvoda koji imaju velike količine soli i konzervansa,' kaže dr. Jennifer Haythe, profesorica medicine na sveučilištu Columbia-Presbyterian u New Yorku.

S njom se slaže i dr. Nieca Goldberg, direktorica ženskog zdravstvenog centra Joan H. Tisch, koja smatra lošima i pureće salame iz istog razloga. 'Ako želite jesti sendvič s puretinom, ispecite komad puretine i stavite ga između dvije kriške kruha.'



3. Slatka peciva i kolači od lisnatog tijesta

'Ova vrsta proizvoda sadrži mnogo šećera i hidrogeniziranih masti, a nema gotovo nikakvu hranjivu vrijednost. Slatka peciva i kolači od lisnatog tijesta povećavaju razine lošeg kolesterola. Šećer može poremetiti rad jetre, izazvati inzulinsku rezistenciju te metaboličke poremećaje poput dijabetesa tipa 2. Je li taj ekler iz pekare vrijedan rizika?' pita se dr. Adam Splaver.

4. Hrana sadrži previše mliječnih masti

'Pokušavam izbjegavati tešku hranu s mnogo zasićenih masti, mlijeka, vrhnja ili sladolede s velikom količinom masti,' kaže dr. Robert Kloner.
'Izbjegavam kremastu hranu s dodatkom maslaca, i bez obzira koliko ga vodim, držim se podalje od sira,' dodao je Dr. Ronald J. Scheib.

5. Gazirana pića

'Ispijanje gaziranih pića može imati ozbiljne posljedice na organizam. Takva pića povećavaju rast inzulina, što dovodi do povećavanja težine i može izazvati razne metaboličke poremećaje. Uz šećer, ovakva pića sadrže i fosfornu kiseline koja potiče osteoporozu. Ništa bolje nisu ni dijetalna gazirana pića, a nedavne studije potvrdile su da i ona mogu izazvati debljanje.'rekao je kardiolog Adam Splaver za Thrillist Health.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju