Douglas Mawson

Ovaj čovjek se smatra jednim od ključnih istraživača tijekom herojskog doba otkrivanja Antarktike. Mawson je bio dio čuvene ekspedicije Nimrod, koja je prva pokušala doći do Južnog pola.

Alexandra David – Neel
Alexandra je uvijek imala potrebu istraživati. Dok je živjela u Bruxellesu, sa 18 godina je sjela na bicikl i odvezla se do - Španjolske. Pokušavala se udati i skrasiti, ali to jednostavno nije bilo za nju. Tako je 1911. godine ostavila svog muža i otišla na putovanje kroz Aziju. I tako do smrti - avanturistica u punom smislu te riječi!

Kit Carson
Kit je bio pionir putovanja svoga doba, unatoč činjenici što nije izgledao ni ponašao se kako bi se od njega očekivalo za tih davnih vremena osvajanja Divljeg Zapada. Bio je glatko izbrijan i uredan, a iako je bio skromnog karaktera, pokazivao je iznimnu hrabrost kada se to tražilo od njega. Ostao je poznat po tome da je uspio održavati prve prijateljske kontakte s raznim indijanskim plemenima.

John Colter
Colterova slava došla je kada je sudjelovao u jednoj od najpoznatijih ekspedicija svih vremena uz Lewisa i Clarka. Iako je bio ravnopravan član skupine, te najbolji izviđač i lovac, Colter nikada nije doživio kraj tog putovanja. On je prvi čovjek koji je u potpunosti istražio Yellowstone i zapisao najdetaljnije opise ovoga mjesta.

Tenzing Norgay
29. svibnja 1953. godine, Tenzing Norgay i Edmund Hillary ušli su u povijest postavši prvi ljudi koji su došli do vrha Mount Everesta. Budući da je Tenzing bio samo vodič, većina slave je pripala Hillaryu. I iako je postao poznat i cijenjen u Indiji i Nepalu, ostao je relativno nepoznat na Zapadu.

Zheng He
Kineski istraživač iz 14. stoljeća za vrijeme dinastije Ming, Zheng He je zahvaljujući avanturističkom duhu uspio postati puno više od običnog enuha. U vrijeme kada je Kina širila svoje znanje o svijetu oko nje, zbog svojih trgovinskih odnosa sa susjednim zemljama, Zheng je postavljen za admirala flote koja je kontrolirala promet u Indijskom oceanu. A onda je postao jedan od najvećih istraživača istočnog svijeta u povijesti.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju