Bristlecone bor – najstarije drvo na svijetu

Najstariji živući organizam na svijetu nalazi se u Sjevernoj Americi i riječ je o vrsti bora bristlecone. Latinski naziv Pinus Longaeva, odaje počast borovoj dugovječnosti. Ovaj kalifornijski metuzalem star je skoro 5000 godina i živi duže nego bilo koje drugo drvo na svijetu.

Banyan – drvo s najvećom krošnjom
Banyan ili Ficus Benghalensis poznat je po svojoj golemoj krošnji i korjenskom sustavu koji se nevjerojatnom upornošću širi na sve strane. Banyan je nacionalno drvo Indije, a najveći pripadnik ove vrste nalazi se u Calcutti. Potrebno je dobrih deset minuta da bi se ophodalo ovo gigantsko stablo.


Redwood – najviša stabla na Zemlji
Redwood, iz porodice sekvoja, je najviši organizam na svijetu, a najviši primjerak trenutno raste na nevjerojatnih 110 metara visine. Trenutačno je izbrojena 41 jedinka visine preko 100 metara!

Divovska sekvoja – najteže stablo na svijetu
Sekvoje su najveća drveća na svijetu obzirom na njihov ukupni volumen. Pretpostavlja se da je General Sherman, smješten u šumi Giant Forest Grove, najteže stablo na svijetu. Naravno još uvijek raste pa je to teško procijeniti.


Kišno drvo – najveća krošnja na svijetu
Samanea saman ili kišno je masivno drvo koje potječe iz tropskog dijela Amerike. Krošnja ovog stabla u obliku je krune i trenutačno je najširi živući primjerak - 62 metara u promjeru. Ovo stablo ima lišće koje se skuplja po noći i za vrijeme oblačnih dana kako bi kiša i vlaga mogla pasti do tla i tako doći do korijena.

Detalje o ovoj više nego zanimljivoj temi pronađite na ovom linku, i volite prirodu i više nego do sada!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju