Iz kamere Gorana Šafareka stiže video zbog kojeg ćete poželjeti otići na Palagružu, skupinu otoka na kojima vladaju ekstremni uvjeti Mediterana
„Od svih naših otoka od kopna je najudaljenija Palagruža, mala skupina otoka od kojih su najveći Velika i Mala Palagruža. Do prvoga naseljenog otoka Lastova ima čak 59 kilometara, a do Italije 52 kilometra“, piše Goran Šafarek na svojem blogu dodajući kako je otok je geološki zanimljiv, od vrlo trošne breče i pješčenjaka pa je mjestimice i opasan za prolazak ili penjanje. Nažalost, odronu stijena žrtve su postali hvarski ribari početkom 20. stoljeća.

"Burom i jugom šibani, tučeni valovima, suncem prženi i sa samo 300 milimetara oborina (najmanje u Hrvatskoj), ovdje vladaju zaista ekstremni uvjeti Mediterana, pa rastu divlje masline i drvenaste mlječike. Već usred ljeta boje prirode uglavnom su jesenske, kao posljedica prilagodbe ove biljke suši, pa gubi list u proljeće, a ponovno lista ujesen“, otkriva.

Video koji tek djelomično dočarava antičke otoke daje naslutiti posebnosti Palagruže, koja je danas službeno nenaseljena, ali ondje trajno borave svjetioničari.
„Oni se brinu za sigurnost pomorskog prometa, ali su i svojevrsni čuvari otoka. Rijetki turisti, nautičari ili ribari dolaze na otok, ponajviše u ljetnom periodu. Valovi i vjetar otvorenog mora mogu danima izolirati posjetitelja, koji se osjeća poput robinzona“, piše Šafarek.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju