Najskuplja kuća u Europi nalazi se na francuskoj rivijeri, u blizini Nice. Vila Leopolda izgrađena je 1902. za ljubavnicu belgijskog kralja Leopolda II., Blanche Zélia Joséphine Delacroix. Nakon njegove smrte Blanche je izbačena, a u vilu se uselio kraljev nećak, kralj Albert I.

Tijekom godina mijenjala je vlasnike, a među njima su bili Thérèse Vitali, Ogden Codman, Izaak Walton Killam, predsjednik Fiata Gianni Agnelli te Kanađanka Dorothy J. Killam. Od 1987. vlasnici su postali bankar Edmond Safra i njegova supruga Lily.

 

A photo posted by Philippe Meert (@philippemeert) on


Nakon njegove smrti ona je za kuću dobila ponudu koju nije mogla odbiti: 370 milijuna eura i još 19,5 milijuna za pokućstvo. Zainteresirani kupac bio je ruski oligarh Mikhail Prokhorov. Svoju ponudu i polog od 39 milijuna eura pokušao je povući kada je udarila kriza 2008., no sve je završilo tužbom u korist udovice.

Posjed se prostire na gotovo 8 hektara površine. Vila ima 19 spavaćih soba, mnogobrojne sportske terene minikino, nekoliko kuhinja i blagovaonica te nekoliko bazena.

Tijekom I. svjetskog rata korištena je kao vojna bolnica, a nekoliko desetljeća kasnije i kao set za snimanje Hitchcockova filma Uhvatite lopova.
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju