Idilični gradić u Somersetu, Weston-super-Mare ovih je dana centar ulične umjetnosti, a sve zbog kontroverznog britanskog umjetnika Banksyja, koji je neko vrijeme u tajnosti pripremao svoju verziju čarobnog Disneylanda.

U skladu s reputacijom, angažmanom i prijašnjim radovima u kojima se propitkuju autoriteti, društvo, moderni način života i politički sustavi te elite, Banksyjeva verzija zabavnog parka je sve samo ne uobičajena.

Njegov Dismaland je antiutopijski prikaz svijeta u kojem živimo i neizvjesne budućnosti u koju sigurno koračamo. Tako vas u Banksyjevom svijetu mašte neće dočekati vesele maskote koje trčkaraju uokolo, već tužna i umorna lica zaposlenika s instaliranim plastičnim ušima Mikija Mausa na glavi. 

U prilično mračnoj atmosferi ovog 'zabavnog parka' pronaći ćete instalacije i grafite koji se bave aktualnim temama poput siromaštva, migranata ili somalijskih pirata pa sve do smrti princeze Diane. 



Građani Weston-super-Marea već pričaju kako je ovo najveći događaj otkako su ih 60-ih godina prošlog stoljeća posjetili Beatlesi, što potvrđuje i navala na ulaznice koje je gotovo nemoguće kupiti. Naime, nakon što se pročulo za Dismaland internetska stranica na kojoj se moglo nabaviti ulaznicu zbog velikog interesa je u samo nekoliko minuta pala, a mnogi sumnjaju da je to još jedna kreacija britanskog uličnog umjetnika s kojom želi dodatno posjetiteljima približiti 'očaj' s kojim ih upoznaje i u parku.



Broj ulaznica je ograničen, a ako želite posjetiti Dismaland požurite se jer će biti otvoren do 27. rujna. Zapravo ni to nije sigurno jer prema dosadašnjem iskustvu Banksy sigurno ima još nekog asa u rukavu pa je najbolje da krenete odmah.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju