Želimo skinuti stigmu s destinacija koje su nekada bile okarakterizirane kao opasne i koje tu stigmu nose i danas, a zapravo su miroljubiva mjesta vrijedna posjete.

Santo Domingo, Dominikanska Republika

Mnogi ljubitelji plaža svake godine putuju u Punta Canu i Semanu kako bi uživali u idilični plažama, ali rijetki od njih zapravo posjete grad Santo Domingo, glavni grad otočne države. Iako ga već duže vrijeme prati zao glas, zapravo je riječ o mirnom i lijepom kolonijalnom gradu koji je pun starinskog šarma. Santo Domingo je zapravo najstariji grad u Novom svijetu.

Kroz sve ulice protežu se elegantni restorani, ali i crkve koje datiraju iz 150-ih godina te začuđujuće male trgovine. U gradu se nalazi nekoliko prekrasnih hotela koji su smješteni u starim zgradama. Najljepši od njih je Hostal Nicolas de Ovando koji je smješten u zgradi izgrađenoj u 16. stoljeću. Posve sigurno okruženje, šetnja noću ulicama ovog grada činit će vam se sigurnom kao da ste u rodnom gradu.

Rio de Janeiro, Brazil

Dugo vremena Rio je držao reputaciju grada u kojem morate jako dobro paziti na sebe. Ulični kriminal bio je u porastu i sveprisutan, a favele su svakodnevno 'ugošćivale' policijske racije. Prije nekoliko godina bilo je strogo zabranjeno izlaziti van četvrti Leblon i Ipanema, a nikako ne izlaziti noću.

No s dolaskom svjetskog nogometnog prvenstva i reformama koje provodi predsjednica Dilma Rousseff, Rio doživljava transformaciju u siguran grad. Sada postoje vođene ture u favele u kojima možete saznati sve o načinu života tamošnjih stanovnika.

Kuba

Dok za nas putovanje u Kubu nije problem, za Amerikance to je do nedavno bio pravi izazov. No ipak naporima predsjednika Baracka Obame i to se promijenilo. Nekada je Kuba zaista bila opasna za turiste zbog mnogobrojnih otmica, ali i zbog činjenice da se na svakog turista gledalo kao na špijuna koji pokušava svrgnuti komunističku vlast.

Danas se stvari mijenjaju na bolje te su turisti prihvaćeni kao dobrodošli potrošači koje se svakako isplati ugostiti.

Detroit, Michigan

Nitko ne može poreći da su ovaj, nekada izrazito prosperitetan grad, zapala teška vremena, ali za sve one koji su u neznanju sada je pravo vrijeme za posjetiti ovaj grad. Kao prvo grad je prožet muzejima koji prednjače svojom arhitekturom i kolekcijama umjetnina.

Glazbena scena je isto tako izrazito živa, ipak je ovo rodni grad diskografske kuće Motown koja drži neke od najpoznatijih glazbenih imena svih vremena. Gastronomska scena je na svojem vrhuncu. Uz tradicionalnu hranu grad je prožet restoranima koji nude internacionalnu kuhinju poput grčke, poljske ili arapske.


Iran


Bez obzira što mislite o tamošnjoj politici, ova država je trenutačno stabilnija nego što je to bila u prijašnjim vremenima. Prekrasni i prijateljski raspoloženi ljudi, predivni pejzaži samo su dio bogate ponude, a o povijesnim lokalitetima ne treba ni govoriti. No, ipak je preporuka da sa sobom uzmete vodiča kako ne bi bilo nismo znali.

Kašmir

Još uvijek postoje povremeni neredi (kao npr. ove jeseni) i prirodne katastrofe u Kašmiru, ali dani sukoba većih razmjera na ovom spornom području oko kojeg se ne mogu 'dogovoriti' Indija, Pakistan i KIna čini se da su prošli.

Kartagena, Kolumbija

Kartagena je savršeno očuvan lučki grad iz 17. stoljeća na obali Kolumbije . Od najezda gusara do brojnih prostitutki grad je prebrodio svoju dramu. Sada umjesto prostitutki na svakom koraku možete naići na umjetnika koji sa svijetom dijeli svoju viziju ljepote.

Isto tako na svakom koraku možete ući u galeriju i razgledati umjetnine. Posebno su zanimljivi grafiti koji se nalaze na svakoj zgradi na svakom slobodnom zidu kojima umjetnici izražavaju svoju opsesiju ukrašavanja svijeta.

Ruanda

Stravični 'međuplemski' genocid iz 1990. godine danas je stvar prošlosti, ali i dalje ostaje kao događaj s kojim turisti povezuju ovu zemlju.

Umjesto toga, Ruanda bi trebala biti poznata po svojim prekrasnim šumama, jezerima i glavnom gradu Kigali. A najviše od svega isplati se posjetiti gorske gorile u svom prirodnom okruženju u planinama Virunga.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju