Na litici staroj 440 milijuna godina nedaleko od grada Stonehavena nalazi se ruševni dvorac Dunnotar koji je branio Škote tijekom burne prošlosti. Ondje se narodni junak William Wallace borio protiv Engleza, a legendarna priča ekranizirana je u filmu Hrabro srce. Budući da se Dunnotar smatrao najsigurnijim mjestom u Škotskoj, ondje se čuvalo i kraljevsko blago, a o njegovoj prošlosti kruže brojne legende.      

Zahvaljujući slikovitom strateškom položaju, Dunnotar je meka za filmaše pa je tako primjerice u devedesetima Mel Gibson igrao Hamleta. Litice koje se uzdižu nad valovima Sjevernog mora visine od oko pedeset metara dodatno utječu na moćan izgled ruševine koja svojim izgledom vraća u prošlost. Odlučite li se na posjet, ne zaboravite kišobran ili kabanicu jer neočekivani prolomi oblaka nisu neuobičajeni. Iako nije nemoguće stići do dvorca javnim prijevozom, najbolje je krenuti automobilom.

> Najtajanstveniji otok Europe koji godišnje smije posjetiti samo tisuću ljudi

Odlučite li se za varijantu vlakom, potrebno je slijediti putokaze duž litica. Dunnotar se nalazi se oko 20 kilometara od Aberdeena, u kojem možete pronaći i smještaj. Volite li dugačke šetnje, možete se i prošetati iz Stonehavena, ali imajte na umu da će vam trebati dobre cipele.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju