Kamčatka je zapanjujući ruski poluotok dug 1250 kilometara koji je poznat po vulkanima i prekrasnoj netaknutoj prirodi. No dom je i za jedno od najopasnijih jezera na svijetu u kojem se baš nitko ne bi želio okupati.

Na istočnom dijelu poluotoka, u krateru aktivnog stratovulkana Maly Semyachik koje se izdiže na 1560 metara, smjestilo se ovo jezero prekrasne plave boje. No lijepa vanjština samo je krinka za opasne tvari koje se skrivaju u njezinim dubinama.

Moskva, Rusija Putovanja 10 neobičnih činjenica o najvećoj državi svijeta

Jezero vulkana Maly Semyachik nastalo je prije otprilike 400 godina uslijed moćne podzemne eksplozije. Promjer mu je pola kilometara, te je duboko oko 140 metara.

Voda je prepuna sumpora, fluorida, klorida i sulfatne kiseline, a uvijek ima temperaturu od 30 do 40 Celzijeva stupnja. Riječ je o kiseloj i vrlo otrovnoj kombinaciji koja se ne može smrznuti ni kad temperature padnu debelo ispod ništice, a okolicu prekrije gust snijeg i debeo led.

Zbog otrovnih para jezero je najbolje opažati iz velike udaljenosti, a ponajbolje iz zraka. Baš zato u ovom dijelu Rusije vrlo su popularni turistički razgled helikopterom.

Pogledajte i:

Čudo prirode: Nekadašnje sovjetsko odlagalište praznih boca votke sada je prekrasna plaža Staklena plaža, Rusija - 3 Staklena plaža, Rusija - 4 Staklena plaža, Rusija - 2 +0 Staklena plaža, Rusija - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju