Sastojci:
½ kg svježih gljiva po želji
50 grama sušenih vrganja
1-2 žlice brašna
1 luk
2-3 režnja češnjaka
30 ml sherryja
500 ml pilećeg temeljca
komadić maslaca
grančica timijana
malo svježeg peršina
sol i papar

Priprema:

1. U dubokom loncu rastopite maslac, pa na umjereno visokoj temperaturi popržite svježe komadiće gljiva, zajedno s nasjeckanim lukom i češnjakom. Upotrijebiti možete sve, od šampinjona i bukovača, do manje poznatih šumskih gljiva koje ste sami ubrali. Ali i provjerili da su neotrovne. Dvaput. I s tatom ako treba...

U trendu Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Orebić - 1 Baza iz snova Gradić na Pelješcu s fasadama boje sunca što diše ritmom prošlih vremena Apartman Sto ljudi... Najgori gosti na koje se tuže domaći iznajmljivači: "Dva tjedna nisu izlazili iz apartmana, ne znam što su radili"

>> Oprez! Ovo je 5 najotrovnijih gljiva u Hrvatskoj


2. Smanjite temperaturu, pa smjesi dodajte brašno i sherry. Brašno će popiti eventualnu vlažnost u gljivama te pojačati gustoću juhe.

3. U lonac dodajte suhe vrganje koje ste prethodno namočili u 300 mililitara vruće vode, a potom i samu vodu.

4. Juhi pridružite i pileći temeljac, te grančice timijana. Pustite da se juha krčka oko 45 minuta na slaboj temperaturi.

5. Pri kraju kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje kako bi juha bila što kremastija. Dio gljiva ili sve sastojke možete pretvoriti u pire uz pomoć blendera.

6. Poslužite uz komadiće svježeg peršina i krutone. Dobar tek!