Flagstaff, Arizona

Otkako je Percival Lowell ovdje otvorio opservatorij 1894. godine, Flagstaff se trudi svoje nebo očuvati tamnim, dakle - idealnim za promatranje zvijezda. Tijekom dana možete vidjeti gdje je otkriven Pluton ili zaviriti na površinu sunca preko specijalno opremljenog solarnog teleskopa. Preko noći možete uživati u pogledu na površinu Mjeseca, planeta i svakojakih sazviježđa.

Šumski park Galloway, Škotska
Ovaj park je najjača destinacija za promatranje neba u Ujedinjenom Kraljevstvu. Park se sastoji od tri mjesta na kojima možete golim okom promatrati zvijezde i gdje će vam stručno osoblje u svakom trenutku pomoći da prepoznate zvijezde, planete i sazviježđa.

Nacionalni park Chaco kanjon, Novi Meksiko
Ruševine u ovom nacionalnom parku nude jedinstven doživljaj gledanja zvijezda. Ne samo da je nebo nevjerojatno tamno, nego arheolozi vjeruju da su graditelji ovo izgradili imajući na umu nebeske događaje. Od travnja do listopada, svakog petka i subote navečer, održavaju se besplatne prezentacije o astronomiji i kulturnoj povijesti lokaliteta, nakon čega slijedi promatranje planeta pomoću teleskopa.


Big Bend nacionalni park, Teksas
Golim okom ovdje se može odjednom vidjeti do 2000 zvijezda. Ako niste sigurni u što gledati, čuvari parka drage volje će vas podučiti o astronomiji. Ovaj park je proglašen nacionalnim parkom s najboljom svjetlošću za promatranje neba u Americi.

Međunarodni rezervat Kerry, Irska
Ovaj rezervat s jedne strane je zaštićen planinskim masivom Kerry, a s druge strane Atlantskim oceanom. Tijekom cijele godine ovdje se odvijaju radionice na temu astronomije, a svakodnevno možete prisustvovati nekom od mnogobrojnih promatranja.

Aoraki Mackenzie rezervat, Novi Zeland
Ovaj rezervat prostire se na 2735 kvadratnih kilometara. Vođena tura Nebo i zemlja vodi vas u jedan od opservatorija gdje će vas stručni vodič upoznati sa svim zvježđima koja se trenutačno iznad rezervata. Tekapo starlight tura naučit će vas kako golim okom prepoznati zvijezde i planete bilo gdje na svijetu.


Namibrand prirodni rezervat, Namibia
Smješten u pustinji Namib u južnoj Africi, Namibrand je jedno od najtamnijih mjesta na svijetu. S bilo kojeg mjesta u rezervatu možete golim okom promatrati zvijezde, ali najbolji pogled pruža se iz Sossusvelei Desert Lodgea. Ovdje se nalazi dežurni astronom koji će vas upoznati s čarima svemira.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju