Slažemo se, super su i famozni Louvre, prekrasni Ermitaž, galerija Uffizi i ostali razvikani i glasoviti muzeji i galerije diljem planete. No, nas ponekad oduševljava i nešto novo i otkačeno, pa nam se primjerice sviđa izagrebački Muzej prekinutih veza, kojeg smatramo genijalnim. Istu riječ mogli bismo upotrijebiti i za opis sljedećeg muzeja koji se nalazi u SAD-u, tj. slobodno reći da je toliko neobičan, da je na svoj način genijalan!

Muzej loše umjetnosti valjda je jedini muzej na svijetu koji se trudi pokazati najgore od umjetnosti što široj publici. Ovaj muzej ima tri galerije u Brooklineu, Sommervilleu i Južnom Weymouthu, mjestima koja se nalaze u blizini grada Bostona. Sadrži više od 600 "umjetničkih djela", pa ako vas put nanese u "najeuropskiji" američki grad, ne bi bilo loše obići ni ovaj muzej.

Kako "na zidove" MOBA-e?

The Museum of Bad Art,
popularan nazvan MOBA (očita referenca na slavni njujorški muzej), neobičnu umjetnost ljudima dočarava već više od 20 godina (otvoren 1994.). Tada je lovac na antikvitete Scott Wilson nabasao na danas kultnu muzejsku sliku "Lucy u polju s cvijećem" i pokazao je svojim prijateljima, koji su mu zatim predložili da se počne baviti skupljanjem sličnih "trash" slika. Wilsonu se ideja svidjela i na početku je organizirao izložbe, ali vidjevši da je stvar ljudima zanimljiva, uskoro je otvorio i muzej. I tako je nastala MOBA u Sommervilleu, koja se kasnije proširila na još dvije lokacije.

Muzej svoje izloške nabavlja na tržnicama, rasprodajama, u antikvarnicama, gotovo svugdje gdje postoji nešto dovoljno ružno i neobično što bi se moglo izložiti. Ipak, kriteriji za nabavu su dosta strogi i jasno propisani, pa u muzeju nećete nikad naći crtež koje je naslikalo dijete. Svi izlošci unutra zapravo su slike koje su trebale izgledati ozbiljno, ali je nešto, očito, pošlo po zlu.

A s obzirom da slika govori više od tisuću riječi, na službenoj stranici muzeja razgledajte galeriju i doživite umjetnost na posve drugačiji način.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju