Monemvasia je gradić i otok na jugoistočnoj obali Peloponeza, u pokrajini Lakoniji. Udaljen je 80-ak kilometara od grčkog grada Sparte, pa posjet ostacima drevnog grada možete upotpuniti posjetom neobičnom i skrivenom gradu. Ime otoka dolazi od grčkih riječi 'mone' i 'vasia', što znači: 'jedinstven ulaz', a odnosi se na nasip kojim se na njega dolazi.

Priča otočića mami turiste iz cijelog svijeta

Otok je nastao zbog potresa 375. g. kada se odvojio od ostatka kopna. Većina otoka sastoji se od visoravni na 100 metara nadmorske visine. Istoimeni gradić smješten je, kao da se skriva, u podnožju litice na jugoistočnoj strani. Također, postoji selo od 10-ak kuća na sjeverozapadnoj strani. Budući da je mjesto od ostatka kopna razdvojio potres, 1971. su Grci nasipom povezali otok i kopno. Svake godine, 23. lipnja otočić posjećuju oni koji žele zajedno s nebrojenim mještanima proslaviti lokalni dan nezavisnosti jer žele sudjelovati u paljenju broda koji svake godine mještani iznova rade, pune pirotehnikom i puštaju da otpluta te tada uživaju u vatrometu.

Fantastični pogled Fantastični pogled (Foto: Thinkstock/Guliver)

Autentični gradić starih trgova 

Kada autom stignete na otok, morate ga ostaviti odmah na početku jer su uličice u utvrdi grada namijenjene samo pješacima, baš kao nekad. Na ulazu vas čekaju kamenita vrata kroz koja prođete i pred vama se otvara cijeli jedan svijet dvoraca, palača, popločenih ulica, trgova i crkvica. Stojeći na središnjem trgu, pružat će vam se pogled na gornji, stariji dio tvrđava, do kojeg se moguće popeti. Za to će vam trebati 15 minuta, no isplati se zbog ostataka bizantskih i kasnijih građevina koji su sačuvani u području nenaseljenog gornjeg dijela stare tvrđave. Jedna od najpoznatijih građevina, Monemvasie, nalazi se upravo tamo – crkva Aja Sofija iz 12. stoljeća. Osim novih saznanja iz povijesti, možete uživati i u pogledu koji oduzima dah.

U donjem dijelu grada nalazi se naseljeno područje koje je okruženo utvrdom u obliku slova U s dvojim vratima, jednima s istočne, a drugima s zapadne strane i malim izlazom na more.

> Kako doći do manastira na litici visokoj 500 metara?

Čudo koje je priroda stvara 3 milijuna godina

Osim samog otočića i grada, turiste u taj mali dio velike Grčke, privlači spilja Kastania. 50 km niže na otoku Peloponezu u mjestu Kato Kastania možete istraživati umjetnička djela prirode u vođenoj turi. U ljetnim mjesecima između 10 i 18 sati možete u razgled spilje koja je proglašena drugom po bogatstvu i različitosti oblika, boja i figura. Priroda je ovo čudo radila više od 3 milijuna godina, pa zaista vrijedi diviti se crvenim i bijelim "slapovima", divovskim stupovima, koraljima, oblicima koji podsjećaju na razne životinje itd.

Za vas smo pronašli savršen smještaj u Monemvasiji, pa za sve one koji žele da im sljedeća destinacija bude neobična, neka razmisle o tom čarobnom otoku. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju