Hrvatsko zagorje
regija je koja se smjestila sjeverno od Zagreba, a u kojoj je navodno (priča se po selu) čak i u zraku nekoliko promila alkohola. Zagorci su nam poznati po nekoliko stvari, a obično ih se sjetimo kad je u pitanju dobra kapljica, većini naroda nerazumljiv kajkavski naglasak i krapinski neandertalac. Ali, ima li Zagorje nešto više od toga za ponuditi svojim posjetiteljima? Ima!


1. Posjetite Muzej krapinskih neandertalaca

Ovo je zasigurno jedna od lokacija Zagorja koju nipošto ne smijete zaobići jer se ovakva atrakcija i muzej ne mogu vidjeti baš svaki dan i u svakom gradu. Krapina zaista može biti ponosna na ovaj muzej koji se vrlo lako može svrstati u top 10 muzeja Hrvatske. Istražite popularno nalazište Hušnjakovo i naučite sve o životu neandertalaca u interaktivnom muzeju koji će oduševiti najmlađe, ali i one nešto starije.

2. Posjetite Veliki Tabor

Veliki Tabor jedna je od atrakcija koju smo vjerojatno svi (mlađih generacija) posjetili u sklopu terenske nastave u osnovnoj školi. No, tada nas nije moglo impresionirati ništa osim možda legende o Veroniki Desinićkoj, djevojci čije su mrtvo tijelo uzidali u zid koji spaja peterokutnu kulu s ulazom u dvorac. Sam dvorac obnovljen je 2011. godine kada je omogućen posjet unutrašnjosti dvorca u kojem se nalazi bogat muzejski postav.

3. Dvorac Oršić i Muzej seljačkih buna

Posjetite Gornju Stubicu i barokni dvorac obitelji Oršić i upoznajte se sa Seljačkom bunom iz 1573. godine. Saznajte kako je izgledalo feudalno Zagorje, povijest, kultura i svakodnevica tog doba. Izgrađen u 18. stoljeću na mjestu stare srednjovjekovne utvrde, sam dvorac je atrakcija za sebe. Tu je i uređen vinski podrum u kojem su postavljene vinske bačve iz razdoblja kada je u njemu djelovala Seljačka zadruga. Ovaj skriveni dragulj Zagorja, koji se možda neće naći na karti svakog posjetitelja, svojim kvalitetnim sadržajima svakoga nagradi novim znanjem.

4. Marija Bistrica

Marija Bistrica jedno je od najpopularnijih i najposjećenijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj koje još od 17. stoljeća privlači na tisuće posjetitelja iz cijele Europe. Posjetite predivnu baziliku Majke Božje Bistričke u kojoj se nalazi i Kip Majke Božje Bistričke iz 15. stoljeća. Ako ste se odlučili za posjetu, svakako obratite pozornost na arhitekturu. Čak je i poznati arhitekt Hermann Bolle bio zadužen za obnovu crkve nakon požara, a on je ujedno zaslužan i za sam cintor oko svetišta. Nakon razgledavanja svetišta zaputite se u Hotel Kaj i isprobajte neka od tradicionalnih jela ovog kraja kao što su zagorska juha s ječmenom kašom, žličnjaci s pačjom jetrom i knedle s bistričkim šljivama.

5. Muzej "Staro selo" Kumrovec

Posjetite li Kumrovec, već po samom dolasku u naselje imat ćete osjećaj kao da ste zakoračili u neko drugo doba. Doba u kojem su se cijenile neke druge životne vrijednosti, kada WiFi nije bio dostupan na svakom koraku i kad se umjesto u kafićima, vrijeme provodilo s obitelji, obavljajući svakodnevne kućanske poslove. Danas je etno–selo Kumrovec najveći tradicijski uređeni prostor u Hrvatskoj koji posjetiteljima dočarava autentičan izgled zagorskog sela s početka 20. stoljeća. Ujedno, ovo je i selo u kojem je rođen Josip Broz, čiju rodnu kuću ne smijete zaobići.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju