Postojanje neobjašnjivih spomenika i arheoloških nalaza pokazuju, a i sve više arheologa je uvjereno u to, da su nekada postojale zaboravljene i veoma napredne civilizacije. Većina drevnih zapisa trajno je izgubljena tijekom uništavanja velikih knjižnica, i općenito kroz povijest, a sljedeći misteriji jedini su podsjetnici na njihovo postojanje.

Puma Punku
Puma Punku je jedna od četiri konstrukcije u drevnom gradu Inka Tiwanaku u Južnoj Americi. Vjeruje se da su konstrukcije starije od samih piramida, otprilike 15.000 godina. Čak ni Inke nisu znale njihovu povijest. Masivni blokovi nemaju na sebi tragove klesanja te su tako precizno izrađeni da između njih ne stane ni dlaka. Očito su graditelji imali iznimno sofisticiran alat. O sustavu navodnjavanja, kanalizacije i vodovoda ne treba pričati.


Balbečka zagonetka
Arheološko nalazište Baalbek u Libanonu ima neke od najvažnijih dobro očuvanih rimskih ruševina današnjice. Hramovi su građeni od monolita od kojih neki teže i do 1200 tona, a kako je ovo kamenje dovedeno do ovog mjesta i iz kojeg je kamenoloma vađeno - ostaje neriješen misterij.

Visoravan Giza
Mnoge knjige su napisane o drevnom Egiptu. Tako sada znamo da je izgradnja Velike piramide bila toliko točna i nepojmljiva da vjerojatno nikada nije bila namijenjena za grobnicu. Isto tako dokazano je da je do erozije Sfinge došlo prije nego je ovo područje postalo pustinja, pred 9000 godina, s tim da neki vjeruju kako bi Sfinga mogla biti i puno starija od toga. A egipatska civilizacija kakvu poznajemo danas - nije postojala prije toliko godina. Dakle, teško objašnjivo...


Gobleki Tepe
Ovaj lokalitet datira s kraja zadnjeg ledenog doba, a nedavno je otkriven kompleks hramova u jugoistočnoj Turskoj. Posuđe, pisma, kotači i metalurgija samo su dio onoga što je pronađeno u ovom hramu. Njihova izgradnja podrazumijevala je visoku razinu sofisticiranosti i složenosti, koja dosada nije bila povezivana s civilizacijom paleolita. Lokalitet se sastoji od ukupno 20 okruglih objekata, a fascinantno je upravo to kako su prve civilizacije u to doba i stakvim oruđem i znanjem mogle sagraditi nešto tako veličanstveno.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju