Veličanstvenih i mirno raspoloženih šesnaest, očito niti ne pomišljaju na rat i moguće opasnosti, s obzirom da nijedna od tih država nema vojsku! Ok, neke imaju ugovor s drugim državama koje bi ih branile u slučaju nevolje, ali svejedno, ove države u svijetu u kojem se velike sile konstantno naoružavaju, zaslužuju najmanje Nobela za mir!

Kostarika

Ustav ove zemlje koja voli mir, zabranjuje vojsku, koja tako ovdje ne postoji od davne 1949. godine. Danas je zemlja dom Sveučilišta za mir koji vode Ujedinjeni narodi, a po istraživanju Happy Planet Indexa objavljenom u kolovozu ove godine, Kostarikanci su najsretniji narod na svijetu!

Lihtenštajn

Uf, oni su se vojske riješili još davne 1868. godine, i to u svrhu smanjivanja troškova. Ok, zaključeno je kako bi se vojska formirala za slučaj rata, ali teško da će ova zemlja, u kojoj nezaposlenost gotovo i ne postoji, krenuti u rat…

> Europska zemlja bez kriminala koja se iznajmljivala za 70 tisuća dolara po danu

Samoa

Ova otočna država, od svog osnutka, nikad nije imala vojsku. U slučaju rata, sklopili su dogovor s Novim Zelandom koji bi tada bio dužan braniti Samou.

Andora

U poreznom raju vojska jednostavno ne postoji. No, i oni su se zaštitili, pa ukoliko netko napadne Andoru, valja se čuvati bijesa Francuza i Španjolaca!Dominika


Do 1981. godine Dominika se mogla pohvaliti vojnim snagama. Nakon '81., to više nije slučaj.

Tuvalu

Baš kao i Samoa, ni ova država nikad nije imala vojsku. Radi se o zemlji koja je članica Commonwealtha, pa ako napadnete Tuvalu, možete se zamjeriti ostalim članicama.

Vatikan

Ma čekaj, a što je sa Švicarskom gardom? Tehnički, oni potpadaju pod papu, a ne pod Vatikan, tako da, žalim, ne računa se.

> Oni su mali, ali su veliki: 10 zanimljivosti o najmanjoj zemlji svijeta

Grenada

Otkad su prije 33 godine Amerikanci organizirali invaziju na Grenadu, država nema svoju vojsku.

Kiribati

Još jedna država u Tihom oceanu koja nema vojsku. A i što će im, kad ih brane strašni Australci i Novozelanđani!Nauru

Ta Australija kao da je svjetski policajac, pa je dužna braniti i Nauru od mogućih napada.

Sveta Lucija

Otok na kojem se rado odmaraju oni dubljeg džepa, ima nekakve vojne snage, ali ne i armiju. Naime, oni su s još nekoliko "državica" potpisali sporazum o Regionalnom sistemu sigurnosti.

Sveti Vincent i Grenadini

Baš kao i gore spomenutu zemlju, i Vincenta, i Grenadine, brani Regionalni sistem sigurnosti.Solomonski otoci

Od nemira prije 10 godina, koje su uspješno razriješili Australija i Novi Zeland, na otocima nema maskirnih uniformi. Možda i ima, al' kod nekog ribara, vojnika definitivno ne.

Marshallovi otoci

Zemlja koju se nikako ne isplati napasti, jer ćete u tom slučaju imati posla s najvećim bratom, SAD–om.

Mikronezija

Pogledajte pod 'Marshallovi otoci'.

Palau

I za kraj, Palau, zemlja koja zaokružuje listu 16 veličanstvenih. Njih također, u slučaju potrebe, brane Amerikanci.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju