Želite pripremiti nešto ukusno i brzo? Zašto ne biste isprobali makarone sa sirom (eng. Mac and Cheese)? Tradicionalnom receptu dodan je špek i pokoji sastojak iznenađenja, kako bi ovaj američki klasik bio transformiran u vrhunski gastronomski užitak.

Makaroni sa sirom i špekom

Sastojci:
0,5 kg makarona
250 grama sira Gruyerea
300 grama naribanog parmezana
200 grama špeka (po želji)
2 stapke poriluka
2-3 češnja češnjaka
600 ml mlijeka
200 ml pilećeg temeljca
1 žlica ekstradjevičanskog maslinovog ulja
2 žlice nasjeckanog timijana
5 žlica maslaca
4 žlice brašna
Tabasco (po želji)
Muškatni oraščić (po želji)
Sol i papar

Priprema:

1. U visokom loncu zagrijte mlijeko, pileći temeljac i očišćeni češnjak u komadu, pa ostavite sa strane.

2. U drugom loncu skuhajte tjesteninu al dente – tako da se osjeća 'pod zubima'. Umjesto makarona možete upotrijebiti i drugu cjevastu tjesteninu, na primjer - penne.


3. U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte nascjeckani poriluk i timijan. Kuhajte na umjerenoj temperaturi dok povrće ne omekša – otprilike tri do pet minuta. Ubacite špek narezanu na kockice, posolite, popaprite i kratko prepržite.

4. Ispraznite sadržaj lonca na tanjur, pa u isti lonac dodajte maslac i brašno – kao da radite zapršku. U smjesu pažljivo dodajte ugrijano mlijeko iz kojeg ste prethodno uklonili češnjak.

Tekućinu popaprite i posolite, te dodajte mrvicu muškatnog oraščića (po želji). Bešamel umak kuhajte oko pet minuta dok se ne zgusne.

5. U vatrostalnoj posudi pomiješajte skuhanu tjesteninu, bešamel, prženi špek i poriluk, a na kraju i naribani sir te nekoliko kapi Tabasca.

Zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva oko desetak minuta. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju