Achtung, achtung! Uz provjeru valjanosti osobne ili putovnice, kilaže kufera, obratite pozornost na još jednu stvar – zakone u određenim zemljama koji mogu značajno utjecati na vaš odmor.

U redu, ne morate se odmah plašiti zatvora i visokih novčanih kazni, jer i ako napravite neke od sljedećih stvari, uvijek postoji mogućnost da će vam progledati kroz prste. No, neki su komunalni redari (ili tko već pazi) suviše revni, pa bi mogli ostati bez lijepe svote eura u slučaju da prekršite neke od ovih 'ludih' zakona.

ITALIJA

Ne hranite golubove na trgu Sv. Marka u Veneciji


Ukoliko je prošlo par godina od vašeg zadnjeg posjeta Veneciji, ili možda grad na kanalima nikad i niste posjetili, ovo bi vam moglo zvučati čudno, a mi ne bismo željeli da 'uberete' nekakvu kaznu zbog bacanja malo kruha golubovima. Iako se ovaj zakon može činiti drakonskim, gradske vlasti njegovo uvođenje opravdavaju željom za očuvanjem brojnih venecijanskih spomenika, koje golubovi nakon finog 'ručka' propisno onečiste. Eto, ovaj zakon ipak ima smisla, tako da u Veneciji radije golubove ostavite gladnima…



Ne plešite i ne pjevajte na rimskim ulicama

Kako? Molim? Zašto? Da, ako idete Vječnim Gradom sami i lagano zviždite i uhvati vas želja za plesom, sve je u redu. Ali ako ste u skupini od troje ili više ljudi, navodno vam prijeti kazna. Srećom, ova odluka iako je donesena, u praksi se ne provodi, bar nismo naišli na vijest da je netko kažnjen zbog ovog bizarnog razloga. No ipak, možda prije nego odlučite zaplesati ili oformiti bend na ulicama Rima, pitajte za savjet nekog od domaćih…

Ne kupajte se u fontani Trevi

Da, nedavno smo pisali o najpoznatijoj fontani na svijetu i tajni kovanica koje se skupljaju, a sad vas savjetujemo da ne glumite Anitu Ekberg i uđete u nju. I ne samo u nju, već i sve ostale rimske fontane jer postoji mogućnost da vas fino globe, tako da se radije kupajte na nekom drugom mjestu. Eh, ne bi bilo loše uvesti i neku kaznu za kupanje u 'Bandićevim fontanama'…



Ne jedite sladoled (ili bilo što drugo) u blizini ili unutar rimskih atrakcija

Realno, možete li izdržati bez hrane unutar ili u blizini Koloseuma? Možete, naravno, nemojte biti ovisni o hrani kao oni prije vas koji su već 'zaflekali' brojne rimske spomenike svojom nepažnjom i nemarom. Naravno, ako vas već nije briga za spomenike, pretpostavljamo da vas je briga za eure.

NJEMAČKA

Nemojte ostati bez benzina na autocesti


Napunite automobil prije puta, jer ako na njemačkim autocestama ostanete bez goriva, opalit će vas po džepu. Zato prije polaska, lijepo se zaputite na pumpu i napojite svog limenog ljubimca.

ŠPANJOLSKA

Ne vozite u japankama


Znamo da je ljeto, da je vruće i ne da vam se oblačiti tenisice. No, ako ste na španjolskim prometnicama, obucite ih svakako, jer bi vam momci u plavom, u slučaju zaustavljanja, mogli odrezati kaznu. S ovim se zakonom čak i slažemo, jer tko god je vozio u japankama zna da nije baš zgodno ako slučajno skliznu s noge…

Ne pljujte na ulicama Barcelone

Dobro, mi bi na ovo samo dodali – ne pljujte nigdje po svijetu!



GRČKA


Ne nosite štikle na arheološkim nalazištima

Ovo je zabranjeno, i to s razlogom. Samo jedan par štikli može napraviti oštećenja na starom kamenju, a ne želite valjda Akropolu i dio oko nje, koji već tamo stoji tisućama godina, uništiti. Zato, štikle su kažnjive, i obucite tenisice koje su uostalom i mnogo prikladnije za posjet ovakvim mjestima.

SINGAPUR

Ne žvačite žvakaće gume


O zemlji u kojoj je Coca Cola besplatna već smo pisali, tako da vam je poznato kako su ovdje žvakaće gume 'non grata'. Izdržite nekako bez žvakanja, što se može.

Povucite vodu za sobom

Sjećate se kako je baš ovdje osnovana Svjetska toaletna organizacija? E pa zakon vam nalaže da svakako pustite vodu ako ne želite biti siromašniji za pet stotina dolara.

UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI

Ne jedite za vrijeme Ramazana

Čak i da niste muslimanske vjeroispovijesti, od vas se očekuje poštivanje ovog zakona, a odnosi se na to da ne konzumirate jelo u javnosti. Eto, nemojte hodati ulicom i jesti, već ako ste gladni 'čvaknite' nešto u miru svoje hotelske sobe.

PORTUGAL

Ne mokrite u ocean

Hahaha, na ovaj zakon najprije se moramo nasmijati. Ovdje vidimo samo jedan problem, ne vidimo tko može nadzirati provođenje ovog zakona...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju