Za mnoge od nas, otkrivanje lokalnih kuhinja diljem svijeta jedna je od najvažnijih i najinteresantnijih stvari kad je o putovanjima riječ. Isprobavanje raznih delicija i učenje o novim načinima doživljavanja hrane i pića definitivno je jedna od najboljih stvari za upoznavanje drugih kultura.

S druge strane, Lonely Planet ima itekakvu težinu u svijetu putovanja, jer su njihovi vodiči godinama među najtraženijima na tržištu. Isto tako, ne sumnjamo kako će i njihova knjiga "Ultimate Eatlist“ oduševiti sve zaljubljenike u gastronomiju, jer su u njoj poredali 500 najboljih kulinarskih iskustava na svijetu i popisali gradove i mjesta u kojima ih možete doživjeti!

Od tih 500, javno su objavili prvih 10, koje vam sad i donosimo, a za ostale ćete se morati još malo strpiti ili jednostavno naručiti knjigu. No, pustimo sad to, i bacimo se na TOP 10.


Prema Lonely Planetu ultimativno gastronomsko iskustvo jest uživanje i jedenje pintxosa (baskijski tapas) u španjolskom San Sebastianu. U vodiču se preporuča provođenje večeri u ovom gradu i obilazak raznih zalogajnica te probavanje što je više moguće različitih vrsta pintxosa.

Drugo mjesto nas vodi u Maleziju, točnije u Kuala Lumpur, gdje se navodno može pojesti najbolja creamy laksa na svijetu. Nju ćete pronaći diljem grada, a eksperti se kunu kako je teško naići na neku koja neće biti fina.

 

Objavu dijeli steph + mike (@iamafoodblog)

Kad već spominjemo eksperte, recimo kako su pri izradi knjige pomogli poznati gastronomski kritičari, ali i slavni chefovi poput Monice Galetti, Marka Hixa i Curtis Stone.

Na trećem mjestu našao se sushi, a gdje drugdje nego u Tokiju. Kažu da je sjajan, tako da kad navratite jednom u prijestolnicu zemlje izlazećeg sunca dobro se raspitajte gdje je posebno dobar, jer je to prema vodiču – nezaboravno iskustvo.

Nakon Tokija na listi se našla pečena govedina u Teksasu, som tum u Bangkoku, smorrebrod (prilično jednostavan sendvič) u Kopenhagenu, riječni rak u Kaikouri (Novi Zeland), bibimbap u Seoulu, pizza margarita u Napulju, a TOP 10 zatvara dim sum u Hong Kongu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju