Na putovanju ste, ali bez čitanja ne možete čak ni tad? Smatrate kako je knjiga najbolji čovjekov prijatelj i uz nju nikad jeste sami? U tom slučaju, za vas je idealan hotel ovaj u Portugalu, gdje nakon razgledavanja grada možete utonuti i bogati fond knjiga koji vam se nudi…

Grad Obidos u Portugalu, koji broji tek nešto više od 10 tisuća duša, dom je hotela u kojem bi se ljubitelji književnosti mogli zadržati duže od planiranog. Naime, "Literary Man" ima biblioteku koja broji nevjerojatnih 45 tisuća knjiga, od kojih se sve mogu posuditi za čitanje, ali i kupiti. One se nalaze svugdje u hotelu, u sobama, barovima, restoranu i dijelovima za opuštanje.

Hotel je s radom započeo prije otprilike dva mjeseca, a cilj vlasnika, koji je inače nekad bio gradonačelnik Obidosa, je prikupiti 100 tisuća knjiga do kraja sljedeće godine.

Gosti mogu piti koktele nazvane prema slavnim književnicima. Tako da, zavalite se u kožni naslonjač u baru, naručite Hemingwaya ili Becketta i guštajte do mile volje.

Jasno, s obzirom na broj naslova, knjige obuhvaćaju gotovo sve žanrove, pa ovdje možete naučiti sve o povijesti, hrani, fikciji i mnogo čemu drugom. S ovolikom ponudom, jasno je da će i oni najzagriženiji knjiški moljci pronaći nešto za sebe.

Jedini problem do kojeg može doći je da toliko "upadnete" u svijet književnosti i udubite se u čitanje, da vam izlazak iz hotela ne padne na pamet. To bi bila šteta, jer je Obidos simpatičan gradić star više od 700 godina, a nalazi se pedesetak kilometara sjeverno od Lisabona.

Inače, ovdje su svi ludi za knjigama, stanovnici obožavaju čitanje, a dokaz tome je da je nekadašnja crkva iz 13. stoljeća danas ispunjena knjigama. Uostalom, "priču o knjigama" prepoznao je i UNESCO, koji je prošle godine Obidos proglasio "gradom književnosti". 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju