Pivo je alkoholno piće koje se dobiva djelomičnim vrenjem vodenog ekstrakta ječmenog ili pšeničnog slada. Hmelj koji se dodaje pivu pruža mu gorak okus i karakterističan miris, dok kvasac pretvara šećer iz slada u alkohoI i ugljični dioksid.

U pola litre prosječnog lager piva ima pola grama šećera, a u ale pivu oko 1 gram. Što se koristilo više kvasca u pivu, to u konačnom proizvodu ima manje šećera. Jedna britanska studija pokazala je da se u pola litre prosječnog lager piva nalazi oko pola žličice šećera, dok ale pivo ima duplo veći sadržaj šećera. Dakako, situacija varira ovisno o vrsti piva koji pijete, kao i i proizvođaču.

"Pivo i ostala alkoholna pića imaju tendenciju snižavanja šećera u krvi ubrzo nakon i kroz slijedeća 24 sata od konzumacije, prema Američkom dijabetološkoj udruzi ADA. Hipoglikemija ili stanje niske razine šećera u krvi može uzrokovati vrtoglavicu, mučninu, zamagljen vid, pojačan otkucaje srca te slabost," upozorava nutricionistica Maja Maretić.

Iz istog razloga na unos piva trebaju paziti ljudi s dijabetesom, budući da ono ima visoki glikemijski indeks (GI) od 110, što je 10 do 20 jedinica više od glukoze, bijelog kruha ili ljepljive riže koji se inače smatraju neprimjerenim prehrambenim izborom za njih. Pivo ima dosta šećera Pivo ima dosta šećera (Foto: Stockfood)

"Ako vam je dijabetes pod kontrolom i upoznati ste s glikemijskim indeksom namirnica koje konzumirate, nema razloga da si uskraćujete povremenu kozumaciju piva ako usvojite ove smjernice: pivo se ne preporučuje piti na prazan želudac, a optimalnu razinu šećera u krvi valja održavati kombiniranjem namirnica višeg i nižeg glikemijskog indeksa," dodaje hrvatska nutricionistica.

Dijabetičari bi trebali birati lager piva radi manjeg udjela šećera te pripaziti s ispijanjem bezalkoholnih alternativa, jer ista imaju velike količine šećera – oko 9g šećera na 100 ml tekućine – što je vrlo slično koli i sličnim gaziranim pićima.

Iako se pivo smatra 'zdravom' tekućom hranom ne treba zaboraviti na umjerenost u ispijanju kako biste osjetili najveće blagodati toga popularnog pića. Umjerena konzumacija se definira kao 1-3 jedinice serviranja dnevno za zdrave muškarce te 1-2 jedinice serviranja dnevno za zdrave žene koje nisu trudne. Pritom valja znati da jednu jedinicu serviranja alkoholnog pića čini: 1,5 dcl vina, 3 dcl piva i 0,3 dcl žestokog alkoholnog pića.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju