Vrapčići ili spätzle, kao i varijacije te jednostavne kratke i debeljuškaste tjestenine s jajima jedu se u kuhinjama Njemačke, Austrije, Švicarske, Mađarske i Tirola. Omiljene su u njemačkoj pokrajini Švabiji i skijaškom raju u Austriji - Vorarlbergu. Kod nas se kriju i iza naziva ljevanci.
Svoje njemačko ime duguju izgledu nastalom pod prstima domaćica koje su ih radile ručno, trgajući tijesto na manje komade i ponekad se služeći žlicom.
Ustaljeno je pravilo da se dodaje jedno jaje više od broja osoba koje će ih jesti. Kuhani ''vrapčići'' poslužuju se kao prilog mesu i povrću ili desertima s voćem poput jabuka ili višanja.
Omiljeni su u kombinaciji s kobasicama i lećom, zapečeni sa sirom i lukom, kao prilog gulašu. U Tirolu ih pomoću špinata boje u zeleno.
Spatzle
(Foto: Stockfood)
Sastojci za spätzle:
200 g brašna
2 jaja
1 dl mineralne vode
sol
Priprema:
1. Dobro umutite jaja pa ih pomiješajte s brašnom.
2. Miješajte ulijevajući vodu sve dok tijesto ne počne kliziti sa žlice.
3. Ostavite desetak minuta pa protisnite kroz sito u vruću vodu, a ako nemate cjedilo, tijesto možete sastrugati žlicom s drvene daske.
Savjet: Kad omekšaju, tjesteninu poslužite uz pohanu piletinu i kremasti umak.