• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Kuhaona kuha najbolje: Mala škola pripremanja odrezaka!

Koju god radionicu odabrali na još uvijek novom mjestu u gradu nasuprot kafića Potepuh na Opatovini, iz Kuhaone ćete definitivno izaći puna želuca, nasmijani, veseli i s nekim novim saznanjima. To nam se upravo netom dogodilo nakon nedavno održane radionice – odrezaka.

Domagoj Jakopović Ribafish 18.07.2015 07:58 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Pical Resort 5* - 3 Pical Resort Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti Migingo A gdje je kladionica!? 4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?


Poznati kuhar Vid Nikolić, koji odmara dok se njegov restoran Time renovira tijekom ljeta, u Kuhaoni je održao radionicu koja je nosila radno ime: Naučite kako izvući najviše iz vašeg odreska. Iako sam se pripremio na batić, daskicu i opaki roštilj, ugodno i neumorno osoblje Kuhaone me je opet potpuno iznenadilo. Naime, ovdje nije bila riječ o brutalnom balkanskom ni rednečkom pristupu šnicli, nego nešto sasvim drugačije, uredno, elegantno, nježno i na koncu - perfektno.


Za neupućene, Kuhaona organizira radionice s najjačim imenima iz različitih gastro segmenata - uplatite određen iznos, nacrtate se na Opatovini i u cca 4 sata u grupi od desetak ljudi učite ono što vas zanima od kuhinjskih velikana. Jednostavno, zar ne! A na radionici odrezaka smo radili jako puno toga, od salate u slatkom dresingu koja uopće nije bila slatka nego fino ljuta, preko kreme od avokada do pesta od korijandra.


Naravno, nisam odmah spomenuo meso da vas malo zbunim, ali danas sam se prvi puta susreo s metodom sous vide, odnosno laganim polukuhanjem namirnica u plastičnoj vrećici! Dakle, losos se očisti, odmori u salamuri, a onda vakuumira u vrećici s malo maslinjaka te spusti u posudu na 53 stupnja. Mučenje/topljenje/plivanje traje nekih pola sata, a onda prenježno, poput dobre duše mekano meso bacite na vrelo ulje dok ne dobije koricu. Zelena boja avokada dolje, još zelenija pesta gore, i dobili ste savršenstvo zdravlja – moje sustavno ponižavane Omega-kiseline su se netom razbudile i počele plesati od sreće!


Slično je bilo i s pačjim prsima, iako smo njih prvo pekli, pa kuhali, pa opet pekli, no ipak smo se svi tu okupili zbog njegovog veličanstva – steaka. Dvadeset dana odležan, mekan, kao da ti se smiješi dok ga sušiš i mariniraš razbacujući nemilosrdno sol i papar po njemu i stolu. Kuhanje, sušenje, tava i netom napravljeni Kansas BBQ. Što reći nego – večera šampiona, novi vidici, novi prijatelji na Facebooku i obavezno prijavljivanje za sljedeće radionice. Možda vi i znate kuhati, ali nakon tečaja u Kuhaoni – kuhat ćete puno bolje. Vidimo se, a do tada - uživajte u receptima!

Beefsteak (53°C 50 min)
200 g beefsteaka
malo ulja
sol i krupni papar
BBQ umak

Priprema:
Steak vakumiramo i kuhamo sous-vide na 53°C 50 minuta. Prije pečenja ga temperiramo na 50°C u sous-vide kupki, 5-7 minuta. Posušimo, začinimo soli i paprom i pečemo na tavi ili roštilju cca 2-3 minute sa svake strane. Ne zamatamo. Izrežemo na dasci, ostavimo minutu da iscuri sok i serviramo na vrućem tanjuru, uz BBQ umak. 


Losos steak (50°C 15 min)
200 g losos steaka s kožom
1 žlica kreme od avokada
1 žlica pesta od korijandera

Priprema
Losos steak stavimo u brine od 1 lit vode i 8% soli, na 10 minuta. Vakumiramo i kuhamo sous-vide 15 minuta na 50°C. Prije pečenja ga temperiramo na 45-50°C i pečemo ga na teflonskoj tavi u ulju s kožom prema dolje, 2-3 minute, da bude hrskava. Možemo ga i okrenuti na drugu stranu samo na 10 sekundi. Sredina lososa treba ostati medium-sirova.
Serviramo na duguljastom tanjuru, na koji potegnemo žlicu kreme od avokada. Steak stavljamo na kremu, s kožom prema gore, na koji stavimo manju žlicu pesta od korijandera.

Krema od avokada
1 avokado
1 žlica soka od limuna
1 žlica kokosovog mlijeka

Priprema
Sastojke razraditi štapnim mikserom u kremu.

Pesto od korijandera
100 g svježeg korijandera
100 ml vode
50 ml maslinovog ulja
50 g indijskih oraščića
malo soli i papra
1-2 žlice soka od limete

Priprema
U blender sipamo vodu i ulje. Dodajemo korijander listove malo po malo dok ne nastane krema. Stavimo sol, papar i sok limete. Na kraju dodamo indijske oraščiće i zavrtimo par puta da se usitne i povežu cijelu smjesu u kremu. Provjerimo okus.


Salata od krastavaca, daikona i mrkve

1 krastavac
½ daikona
1 mrkva
1 mladi luk
1 crveni čili
korijander svježi
6 žlica rižinog octa
6 žlica šećera
¼ žličice soli
100 ml vode

Priprema
Krastavac, mrkvu, daikon i luk izrežemo na štapiće. Od ostalih sastojaka napravimo dressing, sa čilijem izrezanim na ploškice. Sve skupa izmiješamo i ostavimo da odstoji u hladnjaku sat vremena.


Ako ste upravo shvatili da je vrijeme da se zaputite u Kuhaonu, posjetite njihovu stranicu i vidimo se na školi kuhanja kolača, tajlandske khinje, kineskih specijaliteta... ma svega!

 

 

  • #kako kuhati
  • #kuhaona
  • #odrezak
  • #Ribafish
  • #steak
  • #losos
  • #kuhanje
  • #recept
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
PIK šunke potvrđuju status broj jedan: potrošači biraju kvalitetu kojoj vjeruju
Oglas
PIK šunke potvrđuju status broj jedan: potrošači biraju kvalitetu kojoj vjeruju
Adventska bajka u Samoboru: Dođite na klizanje, koncerte i uzbudljive radionice
Zimska čarolija
Adventska bajka u Samoboru: Dođite na klizanje, koncerte i uzbudljive radionice
Rizling Raj(n)ski: Festival posvećen velikoj sorti koji je oduševio vinske poznavatelje
Veselimo se reprizi
Rizling Raj(n)ski: Festival posvećen velikoj sorti koji je oduševio vinske poznavatelje
Najveći advent u Europi 2025.
750 km od Zagreba
Ovo je najveći božićni sajam u Europi – i ne, ne nalazi se u Austriji, niti u Njemačkoj
Zimska bajka u Ljubljani: Advent koji će vas osvojiti svjetlima, okusima i šoping-ponudom
POKROVITELJ DINERS
Zimska bajka u Ljubljani: Advent koji će vas osvojiti svjetlima, okusima i šoping-ponudom
Panda & Sons najbolji bar na svijetu u 2025.
Nevjerojatna ponuda
Izvana je ništa posebno, ali kad uđete unutra…Ovo je najbolji bar na svijetu u 2025.
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Tjedni jelovnik jela za zimu od 24.11. do 30.11.2025.
Tjedni jelovnik
Ova fina jela na žlicu baš dobro griju! Izdvojili smo 7 recepata koje ćemo kuhati ovog tjedna

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Brutalni napad u Rimu: Migranti silovali 18-godišnjakinju pred zaručnikom
ITALIJA U ŠOKU
Horor u Rimu: Par napadnut u parku, djevojka silovana pred nemoćnim zaručnikom
Provjerite zalihe! Povlači se popularni začin, nije siguran za konzumaciju
Javlja DIRH
Provjerite zalihe: Povlači se popularni začin, nemojte ga stavljati u jelo!
Roditeljima stiglo upozorenje: Djeca u grupama dijele zastrašujući sadržaj
Opasan trend
Roditeljima stiglo dramatično upozorenje iz nekoliko škola: U ovoj grupi dijeli se zastrašujući sadržaj!
show
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Tim Marka Perkovića Thompsona sazvao izvanrednu presicu
što se događa?
Thompsonovog koncerta u Areni Zagreb nema na rasporedu, njegov tim sazvao izvanrednu presicu
Preminuo je Jan Kling, član grupe ABBA
u 85. godini
Preminuo je član grupe ABBA, tužnu vijest potvrdio je njegov sin
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Rak debelog crijeva: Simptomi, liječenje, metastaze, smrtnost – sve na jednom mjestu!
2. karcinom kod žena i 3. kod muškaraca
Rak debelog crijeva: Simptomi, liječenje, metastaze, smrtnost – sve na jednom mjestu!
zabava
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
tech
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
100 miljardi svijetlih točkica
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Otkriven iznenađujući utjecaj sira na zdravlje mozga
Malo tko ga ne voli
Otkriven iznenađujući utjecaj sira na zdravlje mozga
sport
Preminula legenda svima znanog prezimena, jedan od najvećih talijanskih golmana svih vremena
počivao u miru
Preminula legenda svima znanog prezimena, jedan od najvećih talijanskih golmana svih vremena
VIDEO Blamaža Guardiole i Cityja, Kovačeva Borussija pomela hit-momčad
Pogledajte golove
VIDEO Blamaža Guardiole i Cityja, Kovačeva Borussija pomela hit-momčad
Skandal u Beogradu: Grobari na utakmici s hrvatskim klubom skandirali "Nek umre ustaša"
suci nisu reagirali
Skandal u Beogradu: Grobari na utakmici s hrvatskim klubom skandirali "Nek umre ustaša"
tv
MasterChef: Renata će predstaviti tanjur inspiriran bivšim mužem: "Ovo je moje najbolje jelo u MasterChefu!"
NE PROPUSTITE!
Renata će predstaviti tanjur inspiriran bivšim mužem: "Ovo je moje najbolje jelo u MasterChefu!"
MasterChef: Renatina nominacija Damjana šokirala! "Jeste li svjesni koliko ste kontradiktorni?!"
TENZIJE
Renatina nominacija Damjana šokirala! "Jeste li svjesni koliko ste kontradiktorni?!"
MasterChef: Vjekoslav Krsnik nakon eliminacije: "Radije bih preskočio to pitanje!"
SAZNAJTE KOJE!
Vjekoslav Krsnik nakon eliminacije: "Radije bih preskočio to pitanje!"
putovanja
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Advent u Samoboru
Advent u Samoboru
Provjerite zašto je ovaj hrvatski grad postao hit Adventa, spremaju čaroliju
Adventski vijenci iz ponude domaćih cvjećarnica za 2025. godinu
SAVRŠENI SU
Zavirite u svijet adventskih vijenaca: Hrvatski kreativci pokazuju svoje najljepše komade
Promjena na vrhu: Ime Mia više nije najpopularniji odabir za djevojčice
NIŠTA NIJE KONAČNO
Nakon nekoliko godina promijenilo se najpopularnije ime za djevojčice u Hrvatskoj. Koje vam je ljepše?
sve
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Tim Marka Perkovića Thompsona sazvao izvanrednu presicu
što se događa?
Thompsonovog koncerta u Areni Zagreb nema na rasporedu, njegov tim sazvao izvanrednu presicu
Gulaš od junetine s ječmom
Jednostavan recept

Ovaj gulaš od junetine jako je fin, iako ima neke sastojke koje ne bismo očekivali u tom jelu

Slatkoću cidera uravnotežit će svježe brusnice i nešto čili praha, a okusni profil dodatno produbiti ružmarin, timijan – i štapić cimeta. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Teflonska tava Hrana i piće
    Izbjegnite ih

    5 grešaka koje radimo s teflonskom tavom kod kuhanja

  • Pasta alla Montecarlo Hrana i piće
    Talijani znaju...

    Mirisni sofrito: Jednostavna, a genijalna baza jelima uz koju i najobičniji rižoto, varivo ili pašta postaju neodoljivi

  • Gulaš od junetine s ječmom Hrana i piće
    Jednostavan recept

    Ovaj gulaš od junetine jako je fin, iako ima neke sastojke koje ne bismo očekivali u tom jelu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close