Usred južnoga Pacifika, Tahiti sa svojim otočjem čini najveći morski teritorij koji se prostire na golemih 5,5 milijuna četvornih kilometara. Zemlja koja je izronila iz oceana ima 118 otoka i 5 arhipelaga: Marquises, Društveni otoci îles de la Société i Tuamotu, Australes i Gambier. Markižansko otočje skupina je od 15 otoka i otočića, a glavni su otoci Nuku Hiva, Ua Pu, Ua Huka, Hiva Oa i Fatu Hiva. Prema lokalnoj legendi, stvorili su ih bogovi kao svoj dom.

Tirkizni raj Hiva Oa zapeo je za oko belgijskom pjevaču Jacquesu Brelu i francuskom slikaru Paulu Gauguinu. Velikan postimpresionizma 1901. doselio se na otok Hiva Oa i izgradio Kuću užitka, kako ju je nazvao, gdje je slikao i bilježio svoje doživljaje, razmišljanja i ispovijesti. U egzotičnom vulkanskom krajoliku otkrivao je iskonske životne vrijednosti.

Groblje Calvary Groblje Calvary (Foto: AFP)

Zaljubljenici u njegov rad dolaze ga posjetiti na na groblju Calvary, počivalištu njegova nemirnog duha te donose tropsko cvijeće koje je Gauguin vješto prikazivao kistom. U njegovoj blizini leži i kralj francuske šansone, koji je također došao na vulkansko otočje kako bi pobjegao od pariškog šušura i konvencija - i Jacques Brel ondje je pronašao vječni mir.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju