Prije 15-ak godina to je bila turistički uspavana regija, no to nije spriječilo obitelj Sobol da obnovi ruševnu kuću ovdje. Unatoč tome što su ih mnogi uvjeravali da radije ulože u apartman na moru, oni su se ipak držali svoje vizije i ljubavi prema ovom dijelu zemlje.

I isplatilo se, jer danas je njihova Kuća Sobol u Gorskom kotaru jedna od najtraženijih, a za dočeke Nove godine bukira se već tijekom ljeta. Ove godine postigli su rekord, pa je već u travnju rezerviran doček.

S obnovom ruševne kuće Alen i Sanja počeli su prije 14 godina, a cilj je bio obnoviti je po autohtonoj goranskoj arhitekturi, kako bi se gosti koji će ovdje odsjesti upoznali s kulturnom i povijesnom baštinom Gorskog kotara.

Ovo je i jedina kuća za odmor namijenjena iznajmljivanju koja je dobila potvrdu konzervatorskog odjela u Rijeci da je uistinu i obnovljena u duhu goranske arhitekture.

> 6 kućica za odmor u Gorskom kotaru u kojima bismo rado dočekali Novu godinu

Silvija Sobol s Punkuferom je podijelila što sve ova kuća nudi svojim gostima. U sklopu objekta nalazi se kuhinja s blagovaonicom i dnevni boravak s kaminom. Tri su spavaće sobe za 3 osobe i svaka ima svoju kupaonicu, a u jednoj je i jacuzzi za dvije osobe.

Vanjska terasa ima i sjenicu te vanjski kamin. Ako netko dolazi biciklom, ne mora se brinuti jer tu je i spremište za bicikle. Tu su i vanjske ljuljačke (za velike i male) i mali tobogan, a u planu obitelji je završiti saunu i igraonicu za djecu, koja bi bila u kući.

Pokraj kuće su tri kraće šetnice: jedna do prekrasnog vidikovca na rijeku Kupu, druga do lovačke čeke, gdje lovci hrane divljač, a treća ide pokraj seoske kapelice do Kupe.

U kući je i knjiga sa svim atrakcijama Gorskog kotara, a u njoj pišu i udaljenosti od kuće te kako do atrakcija doći. U knjizi je također i popis restorana. Soboli su uvijek tu da olakšaju i pomognu svojim gostima, pa ako treba, organizirat će vam izlet, planinarenje ili nešto treće.

Od bližih atrakcija najzanimljiviji je rafting, vođena tura fly-fishinga, sve na Kupi, a i biciklističke su ture uz dolinu rijeke. Gosti mogu obići kaštel Zrinski, udaljen svega 7 kilometara, ići na izlete uz degustaciju najkvalitetnijeg goranskog meda - šumskog meduna, u obilazak najveće osvijetljene spilje u Hrvatskoj Lokvarke, a tu je i posjet Nacionalnom parku Risnjak i izvoru rijeke Kupe, vožnja brodićem po jezeru i slično.

Silvija Sobol kaže kako su tijekom godina upoznali divne ljude i s njima podijelili prekrasne trenutke i druženjima razvili prekrasna prijateljstva. "Koliko smo mi bili svjesni ljepota i potencijala Gorskog kotara, kroz dolazak gostiju i njihov boravak shvatili smo da nismo pogriješili što smo ustrajali u našoj viziji, bez obzira na sve. Jer kada vidite da netko uživa boraveći u našem kraju, da se divi toj prekrasnoj prirodi, pjevu ptica, žuboru čistih planinskih rijeka, a opet ako hoće, nije mu daleko niti more.

U ovih 10 godina vidi se veliki pomak u turističkoj ponudi Gorskog kotara. Imamo što ponuditi, još uvijek se može puno više, samo ne smijemo prestati vjerovati da i mi možemo stvoriti nešto dobro za naš kraj. Kroz sve ove godine nastojali smo našim dragim gostima biti dobri domaćini, omogućiti im da sa sobom ponesu prekrasne uspomene.

Svaki njihov povratak sljedećih godina poticao nas je da budemo još bolji. I dalje ćemo se truditi ispuniti očekivanja i biti pravi domaćini, uvijek nasmijani, koji će vam rano ujutro ostaviti pred vratima friško ubranu domaću salatu ili ispeći štrudlu od sira ili donijeti malo borovnica, kupina, malina... Ili se sa vama proveseliti uz čašicu i razgovor... Ili vam pomoći planirati izlete... IIi očistiti i ispeći friško uhvaćenu pastrvu.. Ili jednostavno biti tu kada vam je potrebno...“

Više informacija o kući Sobol potražite na službenoj stranici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju