Ukoliko volite kruh, a izbjegavate ga (poput mene) ovo vam je idealan recept. Zamislite da jedete kuhanu integralnu rižu sa sjemenkama i zobenim pahuljicama. Esencijalno, ovaj kruh je upravo to, napravljen bez brašna, kvasca i pšenice, uz dodatak odličnih sastojaka poput psyllium ljuskica, chia sjemenki i kokosovog ili maslinovog ulja. Jako je ukusan, sočan i vlažan iznutra, a hrskav izvana.



Ostat će isti danima. Uz to je više nego jednostavan za napraviti. Ne trebate mijesiti tijesto, a nema ni dizanja i sličnih "gnjavaža" koje prate izradu "običnog" kruha. Jednostavno sve sastojke zamiješate i utisnete u kalup, pustite ga malo da odstoji i onda vam preostane još samo pečenje. Mene je dugotrajan postupak pripreme uobičajenih kruhova sprečavao da ga češće pečem sama. A sad uz ovaj recept, postao je više nego brz i lagan!

U ovom receptu se možete poigrati sa sastojcima. Recimo umjesto bučinih sjemenki staviti lanene sjemenke, bademe ili lješnjake. Staviti začinske trave ili začine koji vam se sviđaju. Bitno je samo da zadržite omjere. Chia sjemenke i psyllium nikako se ne mogu zamijeniti. One su ono što povezuje sastojke u kruh.

Još Majinih zdravih recepata potražite na njenom blogu Delicious and Healthy by Maya i Instagram profilu.



Sastojci:

1 šalica zobenih pahuljica
1,5 šalica kuhane smeđe riže
Pola šalice suncokretovih sjemenki
Pola šalice sezamovih sjemenki
Pola šalice bučinih sjemenki
3 žlice chia sjemenki
3 žlice psylliuma
1 žličica himalajske soli
3 žlice maslinovog ili kokosovog ulja (rastopljenog)
1 žlica javorovog ili agavinog sirupa (može i datuljin sirup ili med)
1/3 žličice kima ili neke druge začinske trave poput ružmarina ili bosiljka
1,5 šalica vode

Postupak:

1. Stavite sve suhe sastojke u zdjelu.

2. Kako skuhati smeđu (integralnu rižu) možete pronaći na mom blogu www.dhmaya.com

3. Pomiješajte rižu s vodom, dodajte u suhe sastojke i promiješajte.

4. Dodajte ulje i sirup. Ponovo dobro promiješajte.

5. Po dnu silikonskog kalupa pospite malo sjemenki i zatim dobro utisnite smjesu (silikonski, jer je iz njega lakše izvaditi kruh na pola pečenja).

6. Ostavite ga najmanje pola sata da se učvrsti, najbolje sat-dva.

7. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

8. Pecite kruh pola sata u kalupu i onda ga pažljivo istresite na rešetku i pecite još pola sata do 40 minuta, dok lijepo ne posmeđi izvana.

9. Najbolje ga je peći drugih pola sata na modu "sa ventilatorom".

10. Kad je gotov, pustite ga da se hladi bar pola sata prije rezanja. Preporučujem da ga čuvate u hladnjaku, iako nije obvezno.
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju