Otok Krk jedan je od najposebnijih hrvatskih otoka. Na njemu je pronađena Bašćanska ploča, u sedmom stoljeću naselili su ga prvi Hrvati, ubraja se u najsunčanije dijelove Europe s 2500 sunčanih sati godišnje, na njemu raste biljka 'Barbašova lazarkinja' – jedinstvena u cijelom svijetu, ovdje se nalazi ljekovito blato i preko otoka se proteže čak 300 kilometara pješačkih i biciklističkih staza. Sva ova raznolikost, na relativno malom području, samo ide u prilog popularnosti ovog otoka, koji je nama 's kopna' prvi kada želimo pobjeći u osamu i daleko od gradske vreve. Zato je i je toliko idealan za ljetni odmor, još kada se u obzir uzme dobra povezanost s kopnom preko Krčkog mosta, ovaj otok ubrzo postane idealna ljetna destinacija.

Omišalj

Na sjeverozapadnoj strani otoka smjestio se Omišalj. Ovaj otočki gradić, koji se nalazi pri prelasku Krčkoga mosta, uz grad Krk najstarije je naselje na otoku. Povijesna jezgra grada smještena je na 85 metara visokoj litici koja dominira tim dijelom Kvarnera. Ovaj dio otoka naseljen je već tisućljećima, o čemu svjedoče ostaci pronađeni iz doba Ilira. Od tada pa do danas grad je bio važno središte, a posebnu važnost imao je u vrijeme glagoljaštva kada se smatrao središtem pismenosti. Zbog svega navedenog grad se danas smatra gradom spomenika.



Unatrag stotinu godina Omišalj doživljava svoj turistički procvat. Tome svjedoči i hotel Adriatic 3* koji se nalazi svega 50-ak metara udaljen od lijepe, prostrane uređene plaže. Uz hotele se proteže šetnica, a svi oni koji se zažele hlada mogu ga potražiti u šumovitom parku u kojem se nalaze i mnogobrojni sportski sadržaji kao što su teniski tereni, košarka, odbojkaški tereni, ali i kafići i slastičarnice.

ŠIlo

Na sjeveroistočnoj strani Krka, odmah nasuprot Crikveničke rivijere, a samo 26 kilometara od Krčkog mosta, nalazi se mjesto Šilo. Šilo je danas turističko središte Dobrinjštine i oduvijek je bilo ribarsko i pomorsko mjesto. Zanimljvia je činjenica da je iz ovog mjesta zaplovio prvi trajekt na jadranskoj obali. Mjesto je poznato po mnogobrojnim šljunčanim plažama, a posebno se ističe jedna pješčana plaža koju krasi Plava zastava.



No ono po čemu je ovo mjesto najposebnije i najpoznatije svakako je lokalitet koji se nalazi nedaleko od njega. Naime u vodama nedaleko Šila nalaze se ostaci potonulog grčkog broda Peltastis i upravo je taj lokalitet idealan za ronioce.

Ovdje nema hotela, te stoga nema ni masovnog turizma, cjelokupna ponuda zasniva se na ponudi apartmana i soba, što ga čini idealnim za one koji žele pobjeći od gužvi i odmoriti se u miru i tišini.
 

Krstarenje od Krka do Zadra

Zbog svoje pozicioniranosti, Krk je idealna polazišna točka za krstarenje. Na ovoj turi polazišna točka je predivan Omišalj, bogati kulturno-povijesni grad. Odavde se kreće 31 metarskim brodom na krstarenje prema otoku Cresu. Otok Cres poznat je prema razvedenoj obali koja obiluje mnogim uvalama i plažama koje su idealne za poslijepodnevna kupanja.

Nakon istraživanja otoka kreće se na plovidbu prema Malom Lošinju i lošinjskom arhipelagu. Ovo mjesto zavest će vas svojom čarolijom, mirisima, okusim, zvucima te očuvanim prirodnim ljepotama. Istoimeno naselje najveće je na otoku, a danas je poznato turističko središte. Nakon Malog Lošinja plovidba se nastavlja prema otoku Molatu.



Ovaj otok je jedan od onih otoka koji još uvijek nisu previše otkriveni, a nude pregršt uvala i plaža na kojima možete neometano uživati u kupanju i sunčanju. Odavde se kreće prema Zadru, gradu iznimne ljepote i bogate povijesti. Nakon što ste upoznali Zadar i nauživali se delicija i gastronomskih fantazija plovidba se nastavlja prema otoku Rabu. Rab se naziva još i 'sretan otok', a zbog svojih 30-ak pješčanih plaža poznat je daleko u svijetu. Od Raba plovidba kreće natrag prema Krku kada ćete imati prilike malo bolje istražiti i upoznati sami otok i njegovu povijest.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju