Vesterbro
, iako kvart crvenih svjetiljki, nije loše mjesto za odabir ako planirate provesti nekoliko dana u Kopenhagenu. Da, prijateljice noći šeću ulicama, ima i striptiz-klubova, pijanaca, klošara, tako da divlje bude već i u 6 popodne, ali nasuprot svemu tome niču luksuzni hoteli i restorani, a na ulicama je more, more turista. Usto je u blizini zabavnog parka Tivoli i Željezničkog kolodvora.

Brunch je vrlo popularan među Dancima, pa su i restorani koji ga služe nezaobilazni. Ali brunch, kao zapravo i bilo što drugo, ovdje nije jeftin. Za prosječan obrok, koji je u većini restorana jednak i sastoji se od voća, nekoliko šnita kruha, maslaca, kajgane, jogurta i eventualno mesa, uz 2 pića od kojih niti jedno nije kava, dođe i do 300, a dodate li kavu i još nešto, penje se i do 500 kuna. Ako odlučite ipak potrošiti finu svoticu na brunch, Pixi i Taxa popularna su i dobra mjesta za fin obrok.

Ako ciljate na nešto bolje, tu su talijanski restorani Mother i Pate Pate, za koje je obavezna rezervacija. Danci vole zdravo pa je vegetarijanska, veganska i scena sirove hrane jaka. Morgenstedet i Simple Raw su za preporuku, a u potonjem, ako volite takvu vrstu hrane, uživat ćete u hamburgeru od mungo graha i kvinoje s čipsom od batata i veganskom majonezom, za 180 kuna. To je ujedno i prvi restoran sirove hrane otvoren u Kopenhagenu.

Sve je popularniji i nekadašnji "meat packing district" koji je svoje mesnice pretvorio u luksuzne restorane uređene u industrijskom stilu, tako da se "ofucani" stil ovdje savršeno stopio s luksuzom.

Laundromat cafe neobičnije je mjesto koje možete posjetiti. Odnesete veš na pranje, a dok čekate da mašina odvrti svoje, nešto prizalogajite i popijete kavu.

Pripazite na način plaćanja u restoranima i kafićima, jer u većini njih naručite i platite odmah na pultu, pa vam konobar donese hranu i piće. Praktičnije, i bez puno čekanja.

Danci su ljubazni i opušteni i vidljivo uživaju u životu, vole ispijati kave i guštati s prijateljima, a prijevozno sredstvo većini je bicikl.

Cijena autobusne karte u jednom smjeru iznosi 25 kuna, a kave u malo boljem kafiću 40 kn (onom u kojem ne kupujete kavu za van).

Nikako ne smijete propustiti Tivoli, kraljičin dvorac i staru kraljevsku rezidenciju, Botanički i Zoološki vrt te brojne parkove po čitavom gradu. Sve je puno kanala, a na dijelovima se mogu vidjeti i luksuzne jedrilice.

Za ljubitelje slatkog tu je Hotel Chocolat, dućan sa svim mogućim vrstama čokolade i čokoladnih napitaka.

Christiantia je kvart koji zaista ne smijete zaobići. Autonomna republika unutar Danske, koja sama bira svoje stanovnike i dodjeljuje državljanstvo. Kada jednom zakoračite u taj kvart, zaboravite na fotić jer tamo fotkanje nije dozvoljeno. Vjerojatno jer ima ljudi iz čitavog svijeta koji slobodno, na klupicama ili travi zapale joint, koji je u Kopenhagenu jeftiniji od doručka.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju