Vele da su Međimurci radišni i vrijedni ljudi. Mnogi potvrđuju tu činjenicu hrabro kimajući glavom i sipajući masu argumenata na čast teške međimurske grude i naroda koji je ore. No, je li to stvarno tako? Pa, ja kao rasni Međimurac, mogu potvrditi tu činjenicu. Tome u prilog ide i konstatacija da su kod nas i Dalmatinci postali marljivi i radišni, te im se nije problem ustati u 5 ujutro kako bi pomuzli krave. Ali šalu na stranu. Nit Međimurci samo rade na polju niti su Dalmatinci počeli musti krave.

Ima jedna pjesma čiji stihovi govore o čovjeku koji je, nakon što je Bog podijelio zemlju svim ljudima, ostao bez svojeg komada. Bog je zaboravio na njega. 'Bez zamere, Bogek moj dragi znam da si truden i da bi spal, kak dete tvoje sam bi te pital, a meni Bogek, kaj meni buš dal? Ja čovek sam mali, dober i pošten i to kaj mi daš, to si bum zel kakši potok, zemljicu, trsek, moj dragi Bogek, to bi ja štel. Videl je Božek da čovek je pošten, da srebra i zlata si on ne želi, neg zemlju i posel on išče pak Božek njemu ovak veli. Još jeden imam komad zemlje, najlepši na svetu kaj za se sam zbral v srcu ti vidim - čestit si čovek, ne bu mi krivo, bum ti ga dal. Lefko ga najdeš, kak raj je lepi, med Murom i Dravom tam ti leži, de čuješ ftičju najlepšu popevku, Međimurje to je - tu doma buš ti.'

Ovi stihovi ne samo da govore o naravi Međimuraca nego govore i o samoj ljepoti Međimurja. I zaista je tako, Međimurje je raj na zemlji u kojem vas 'ftičeki' veselo bude svako jutro, raj u kojem ćete naći pravi odmor za svoju dušu.

Za one koji traže izgubljeni kontakt s prirodom Međimurje je pravo mjesto za odmor. No bez brige, oni koji su više za aktivni odmor ovdje neće ostati kratkih rukava. Iako površinom relativno malo, Međimurje je prepuno atrakcija. Jeste li znali da se ovdje nalazi prvo naftno polje na svijetu? Da, u malenom selu Peklenica još uvijek postoji jedan aktivni izvor nafte oko kojeg je izgrađeno pravo malo spomen polje. A da je najsjevernija točka Hrvatske u selu Žabnik i da je zapravo riječ o mlinu na rijeci Muri? Ovaj mlin jedinstven je objekt tradicijske graditeljske baštine Hrvatske.



Svoju povijest Međimurje vuče još u davna vremena, vremena kada su ovim krajevima lutali Rimljani, a postoje neki dokazi i o još ranijim stanovnicima. No svakako najznačajniju ulogu u povijesti Međimurja igra obitelj Zrinski. Zrinski su dogo godina bili gospodarima Međimurja. Tome ponosno svjedoči grad Čakovec, odnosno stari grad Zrinski koji se nalazi u samom srcu Čakovca. Danas se u dvorcu Zrinski nalazi muzej Međimurja, a to je onaj isti dvorac iz kojeg su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan krenuli na svoj posljednji put prema Bečkom Novom Mjestu gdje su ih pogubili.

Iako su Zrinski bili predvodnici vinarstva u Međimurju, o čemu svjedoče mnogi podrumi koji su sačuvani iz tog vremena, prvu vinovu lozu ovdje su zasadili stari Rimljani. Od tih dana, pa do danas, Međimurje je izraslo u pravo vinorodno područje, čija vina su nadaleko poznata. Da je vinarstvo ozbiljna stvar u Međimurju govori 'vinskacesta Međimurja' kojom su povezani svi međimurski vinari. Dovoljno je samo da krenete cestom od Čakovca prema Štrigovi i već nakon nekoliko kilometara van grada naići ćete na prve putokaze koji pokazuju put prema božjoj kapljici. Izdvajati nekog od njih bio bi grijeh, pošto svaki od njih daje svoju dušu i tijelo kako bi proizveo savršenu kapljicu vinu.

No nije Međimurje poznato samo po vinima i bogatoj povijesti. Gastronomija ovog područja poznata je širom svijeta. Od međimurske gibanice pa do 'mesa z tiblice', za svakoga se nađe po nešto. Bilo da ste ljubitelj mesa pa ćete uživati u 'zecu na temfaju' ili ste više vegeterijanski nastrojeni te će vas dobiti 'pretepenim kalamperom' u jedno budite sigurno, a to je da iz Međimurja nikada nećete otići gladni. Ovdašnja kuhinja više je težačka, osmišljena tako da osigura dovoljno energije za rad tijekom cijelog dana. No današnji kuhari dali su si mnogo truda te su tradicionalne recepte pretvorili današnjim vremenima.

Nakon napornog danas istraživanja i isprobavanja raznih vina i hrane red je da se tijelu pruži pravi odmor. Savršeno mjesto za odmor tijela i duše svakako su Terme Sveti Martin. U samom srcu Gornjeg Međimurja, na mjestu gdje izvire jedna od najkvalitetnijih termomineralnih voda u ovom dijelu svijeta smjestile su se Terme koje su glavni pokretač zbivanja u Međimurju. Bilo da se želite samo opustiti u bazenima, uživati u saunama ili se prepustiti stručnim rukama masera, Terme su pravo mjestu za vas. Ljubazno osoblje te pomno osmišljen animacijski program u svakom će posjetitelju probuditi želju za još, želju za istraživanjem novoga.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju