Ovo jelo je jednostavno, ali kompleksnog okusa te treba puno pažnje, baš kao i žena. Kod pripreme savršenog rižota Sandra ima nekoliko trikova s kojima će vam ovo jelo sigurno uspjeti- tostirajte rižu, podlijevajte samo vrućim temeljcem, stalno miješajte i olakšajte si posao koristeći tavu s neprijanjajućim dnom na kojoj će se ravnomjerno raspodijeliti toplina.

Da bude potpuno sigurna da će ova talijanska delicija uspjeti, Sandra ju je pripremala u pravom talijanskom posuđu Tognana.

Rižoto s trevizanskim radičem i dimljenom scamorzom

Sastojci:

250 g riže carnaroli (ili arborio)
350 g trevizanskog radiča
1-2 manja komada ljutike
1-2 režnja češnjaka
150 ml bijelog vina
grančica svježeg timijana
čili pahuljice
750-800 ml povrtnog temeljca (ili vruće vode)
50 ml maslinovog ulja
30-50 g maslaca
sol, papar
125 g dimljenog sira scamorza
50 g ribanog sira (parmezan ili grana padano)

Priprema: 

1. Trevizanski radič očistiti, odstraniti mu vanjske listove pa narezati na šire trakice. Ljutiku nasjeckati na sitno. Temeljac ili vodu zagrijati i pustiti da stalno vrije na laganoj vatri.

2. U dubokoj tavi zagrijati maslinovo ulje, dodati režnjeve češnjaka prerezane po pola, malo čili pahuljica i grančicu timijana.

3. Nakon minute dodati sitno sjeckanu ljutiku pa pirjati uz stalno miješanje dok ljutika ne omekša, dodati radič i nastaviti pirjati još par minuta dok se radič malo ne zaprži te popapriti. 

Sandra Rončević kuha rižoto Sandra Rončević kuha rižoto

4. Dodati rižu pa je tostirati par minuta. Zatim podliti s vinom, nastaviti pirjati još par minuta dok alkohol ne ispari. Posolite pa potom malo po malo zalijevati kipućim temeljcem i kuhati uz stalno miješanje narednih 15-18 minuta (ovisno o vrsti riže).

5. Dodati naribani dimljeni sir scamorzu. Ugasiti vatru i dodati na kockice narezan maslac, malo promiješati.

Na kraju je bitno dodati poštenu količinu maslaca u rižoto Na kraju je bitno dodati poštenu količinu maslaca u rižoto

Poklopiti i ostaviti da stoji 5 minuta, potom još jednom sve dobro promiješati i poslužiti posipano naribanim sirom granom padano ili parmezanom.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju