Ovo jelo je jednostavno, ali kompleksnog okusa te treba puno pažnje, baš kao i žena. Kod pripreme savršenog rižota Sandra ima nekoliko trikova s kojima će vam ovo jelo sigurno uspjeti- tostirajte rižu, podlijevajte samo vrućim temeljcem, stalno miješajte i olakšajte si posao koristeći tavu s neprijanjajućim dnom na kojoj će se ravnomjerno raspodijeliti toplina.
Da bude potpuno sigurna da će ova talijanska delicija uspjeti, Sandra ju je pripremala u pravom talijanskom posuđu Tognana.
Rižoto s trevizanskim radičem i dimljenom scamorzom
Sastojci:
250 g riže carnaroli (ili arborio)
350 g trevizanskog radiča
1-2 manja komada ljutike
1-2 režnja češnjaka
150 ml bijelog vina
grančica svježeg timijana
čili pahuljice
750-800 ml povrtnog temeljca (ili vruće vode)
50 ml maslinovog ulja
30-50 g maslaca
sol, papar
125 g dimljenog sira scamorza
50 g ribanog sira (parmezan ili grana padano)
Priprema:
1. Trevizanski radič očistiti, odstraniti mu vanjske listove pa narezati na šire trakice. Ljutiku nasjeckati na sitno. Temeljac ili vodu zagrijati i pustiti da stalno vrije na laganoj vatri.
2. U dubokoj tavi zagrijati maslinovo ulje, dodati režnjeve češnjaka prerezane po pola, malo čili pahuljica i grančicu timijana.
3. Nakon minute dodati sitno sjeckanu ljutiku pa pirjati uz stalno miješanje dok ljutika ne omekša, dodati radič i nastaviti pirjati još par minuta dok se radič malo ne zaprži te popapriti.
Sandra Rončević kuha rižoto
4. Dodati rižu pa je tostirati par minuta. Zatim podliti s vinom, nastaviti pirjati još par minuta dok alkohol ne ispari. Posolite pa potom malo po malo zalijevati kipućim temeljcem i kuhati uz stalno miješanje narednih 15-18 minuta (ovisno o vrsti riže).
5. Dodati naribani dimljeni sir scamorzu. Ugasiti vatru i dodati na kockice narezan maslac, malo promiješati.
Na kraju je bitno dodati poštenu količinu maslaca u rižoto
Poklopiti i ostaviti da stoji 5 minuta, potom još jednom sve dobro promiješati i poslužiti posipano naribanim sirom granom padano ili parmezanom.