Prema definiciji minimalistički kamper nije onaj koji kampira samo u tangama nego onaj kamper koji sa sobom ne nosi ništa drugo doli šatora, noža i još nekoliko sitnih alata za lakši boravak u prirodi. Ali, zašto bi netko kampirao samo sa šatorom i nožem? Pa zato jer ne želi da mu previše opreme pokvari doživljaj, i što se ne boji nekoliko komaraca ili pokojeg medvjeda. Zašto bi uopće netko išao na kampiranje s opremom koju jedva nosi i za koju mu je potrebno nekoliko sati da bi je samo raspakirao i postavio? O spremanju da ne govorimo. E pa točno to.


Minimalističko kampiranje naglašava da svaki kamper smije imati samo jednu torbu. Da, samo jedna torba i to ona na leđima u kojoj se već nalazi vreća za spavanje. Kod vreća za spavanje podrazumijeva se da kamperi mlađi od 10 godina spavaju po dvoje u jednoj vreći, a preporuka vrijedi i za one starije. Ipak je toplije u dvoje.

Pomno razradite popis onoga što vam je stvarno potrebno: šator, vreća za spavanje, odjeća, pribor za kuhanje, svjetlo, toaletni papir, repelent protiv komaraca, osnovni lijekovi i prva pomoć. Isto tako imajte na umu da se pod pribor za kuhanje računa tek oštar nož, pribor i aluminijska folija. No ajde, posuda za kuhanje kave se može uzeti u obzir.

Od osobnih potrepština svakako uzmite pastu za zube, četkicu za zube, sapun, maleni šampon i dezodorans. E sad. Hrana. Mnogi se ne bi složili s tim, no kad kampirate ne treba vam ništa više od kave. Jer sve ostalo možete naći u prirodi. Da, priroda je puna jestivih dobrota koje samo čekaju da ih uberete. No ako niste sigurni u to što je jestivo a što nije, svakako vam preporučamo da ponesete samo nekoliko konzervi i par sušenih kobasica. Nemojte pretjerivat s brašnom i jajima te očekivati da ćete peći palačinke u društvu medvjeda. Suha hrana svedena na minimalizam.


Sokovi, mlijeko i pive uzimajte samo ako ne možete bez njih, a vjerujte da možete bez tih dobrota. Čista voda i pokoja šumeća tableta su sve što vam je potrebno za pravi boravak u prirodi.

Za zabavu uzmite samo karte jer onu su jedino što će vam biti potrebno kada ste u prirodi. Možda ste si mislili da bi bilo dobro ponijeti sa sobom kajak ili vaterpolo set, ali vjerujte nam nećete koristiti ni jedno ni drugo. Obavezno uzmite kupaće. Ili ako baš idemo „all natural“ onda nemojte uzeti kupaće. Razni mp3 playeri vam neće biti potrebni. Opustite se uz cvrkut ptica, zavijanje sove i pokojeg vuka, te pjev cvrčka.

Opustite se i prihvatite novog sebe. Naučite nove načine kako napraviti nešto bez razno raznih pomagala koje imate kod kuće. Improvizirajte i istražujte. Ako su mogli naši preci zašto ne bi mogli i vi stopiti se u jedno s prirodom i prihvatiti sve blagodati koje ona pruža. I ne zaboravite, čim se vratite doma brzo podijelite svoje slike s ostatkom svijeta putem jedne od društvenih mreža.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju