Mnogo puta sam pisao o tome kamo za vikend, odabirao mjesta koja bih volio posjetiti i prenosio iskustva iz onih koja sam već posjetio. No nikada zapravo nisam razmišljao o tome kamo da povedem klinca na vikend. Oni koji me poznaju sada će reći o čemu ja to, ja kao nemam klinca. Ali, imam nećaka, malo čudovište od 11 godina koje troši moju lovu više nego da je moje dijete, ali čudovište koje ja neizmjerno volim i kojem se nadasve divim. Stoga sam odlučio malo istražiti kamo bi bilo idealno povesti klinca za vikend. Naravno da mi mozak nije orijentiran na tu stranu i osim Gardalanda, Disneylanda ili inih 'landa' ništa drugo mi nije palo na pamet. Tako sam iskoristio svoje 'superman' moći i svog malog 'Minionsa' obradio da mi veli što bi on volio za vikend. I gle čuda, malac je iz prve izvalio – vožnja kartingom.

Ne bih ja bio znatiželjni ujak da nisam pokušao doći do srži stvari i istražiti činjenicu od kud njemu karting na pameti. Naravno, današnje doba tehnologije, sveopće povezanosti te brzog dijeljenja informacija dovelo je i njega do stranica na kojima se reklamiraju karting vožnje i prikazuju klipovi kako klinci jure u vozilima uz neizostavni miris benzina i dima. Odmah je izvadio mobitel iz džepa i počeo mi pokazivati sve te klipove, uopće vam ne moram objašnjavati da je sve to bilo u jednom dahu i s tolikim žarom u očima da sam ga morao zaustaviti i dati mu čašu vode da se ne onesvijesti od uzbuđenja. E kad bi samo polovicu te strasti i žara upotrijebio kod prirode i povijesti pa mi bi imali novog Nobelovca. Ali ok, kak mi Međimurci velimo 'saki hrmok ima svoje veselje', tako ga ima i ovaj moj mali 'hrmok'.

Nije mi ostalo ništa drugo nego baciti se u bespuće interneta i istražiti kamo bi, a da je relativno blizu, mogao odvesti klinca pa da se mu ostvari i ova želja. Naravno kriteriji su postavljeni veoma visoko i nije bilo koja karting staza dolazila u izbor, ipak je ovaj maleni Gremlin moje svjetlo na kraju tunela.

Nakon dugog traženja naletio na jednu od najvećih INDOOR kartodroma u ovom dijelu Europe. Kako sami kažu za sebe ova prva 'indoor' karting staza u Hrvatskoj plod je iskustva i znanja Paola Gagliardinija, ne moram vam govoriti da ja nemam pojma tko je on ali zato 'malac' jako dobro zna, europskog i talijanskog karting prvaka te upravitelja nekih od najvećih karting centara u Europi.

Na moje veliko oduševljenje staza se nalazi na Zagrebačkom Velesajmu, baš taman za jednodnevni izlet. Po specifikacijama staze vidi se da ništa nije prepušteno slučaju. Staza je širine od 6 do 8 metara što je dovoljno da je zabavna, a opet dovoljno zahtjevna. Početnici će se jako brzo prilagoditi na vozilo i stazu, dok će vrsni vozači na svakom koraku moći unaprijediti svoju tehniku vožnje.

Dužina staze je 365 metara, a sama staza premazana je posebnim podnim premazom koji stimulira držanje pneumatika kao na stazi Formule 1. Opet, meni ovo ništa ne znači ali 'malac' veli da je to, citiram, 'must have i da ništa drugo ne dolazi u obzir'. E pa ako tako kaže stručna osoba tko sam onda da o tome sudim.

Ono što me je posebno fasciniralo u vezi ove ponude je činjenica da raspolažu sa čak 20 vrhunskih go-kart vozila u kojima obećavaju da ćete se osjećati kao profesionalni vozači. Sva vozila opremljena su transponderima koji velikom preciznošću mjere vrijeme i omogućavaju praćenje svih rezultata. No, moram priznati da me jedna stvar posebno fascinirala, a to je činjenica da nakon vožnje na svoju e-mail adresu dobivate rezultat svoje vožnje i poveznicu na aplikaciju pomoću koje možete pratiti svoje, ali i rezultate svojih 'konkurenata' na stazi. Dobar način da se kod djece potakne malo natjecateljskog duha, naravno u zdravoj količini.

I da ne bi bilo da je ova ponuda rezervirana samo za djecu. Ludovati po stazi mogu i 'velika djeca'. Bez obzira na starost za svakog vozača osigurana je kaciga, higijenska potkapa, zaštita za prsni koš i vrat, rukavice i kombinezon. Još vam samo fali veliki sponzor i biti ćete pravi vozač Formule 1. Prije same vožnje instruktori vam drže kratko predavanje i upoznaju vas s novim limenim ljubimcem, ali i daju savjete kako se ponašati u određenim situacijama.

Radno vrijeme kartodroma je od ponedjeljka do petka u vremenu od 16 – 23 sata, a subotom i nedjeljom od 10 – 23. Imajte na umu da klinci između 5 i 15 godina imaju poseban termin za vožnju kada se na stazi nalaze samo djeca. To je u subotu i nedjelju u vremenu od 10 do 13 sati.

Uglavnom, ja znam gdje vodim svojeg vragolana da se malo proveseli i ostavi 'dušu na terenu'. Ako se koji vikend nađete sa svojim klincem na stazi i ugledate proćelavog momka kako se preznojava i grize nokte dok mali klinac veselo u zavoj ulazi vičući 'veeieieieieieieieieeieieiei' onda znajte da sam to ja na životnim mukama.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju