Hiša Franko iz Kobarida u Sloveniji
našla se na 48. mjestu San Pellegrinove ljestvice 50 najboljih restorana svijeta za 2018. godinu.

Ulazak ne prestižnu ljestvicu još je posebniji kada je poznato da je to jedini restoran s područja bivše Jugoslavnije koji se našao u slavnom društvu s Botturinom Osterijom Francescanom, Blumenthalovim Dinnerom ili pak Ducasseovom Plazom Athenee u Parizu.

Za ovakav fantastičan plasman prvenstveno je zaslužna glavna vizionarka restorana - Ana Roš, kojoj je San Pellegrini prošle godine dodijelio titulu najbolje kuharice svijeta.

Anine kulinarske kreacije melem su za sva osjetila, a specifične su jer uključuju lokalne namirnice koje nabavlja od organskih proizvođača hrane. U Hiži Franko tako možete probati tradicionalna slovenska jela s pomakom u kojima su korištene moderne kuharske tehnike.
"Hrana u Hiši Franko sve je, samo ne dosadna. Možete je voljeti ili mrziti, ali nikad neće biti dosadna. Pokušavam istražiti rubove i pomaknuti granice koristeći lokalne namirnice. Prisjetite se da je Slovenija bila dio komunističke zemlje, gdje kreativnost u gastronomiji nije bila poduprta kao na Zapadu. Mi gradimo novu slovensku kuhinju ovdje," izjavila je slovenska kuharica za Punkufer.hr.

Najzanimljivije od svega je što se Ana Roš sama naučila kuhati. Nikad nije išla u kuharsku školu, a školovala se za diplomata. No kada je upoznala i zaljubila se u sommeliera Valtera Franka, čiji su roditelji bili vlasnici Hiše Franko, odlučila je promijeniti karijeru.

Ulazak na prestižnu ljestvicu najboljih restorana svijeta samo je jedan od dokaza da je dobro odabrala.
Na San Pellegrinovoj ljestvici 50 najboljih restorana svijeta većina, odnosno njih 26 otpada na europske restorane.

Najveći broj restorana dolazi iz Španjolske – čak njih sedam, uključujući i slavni El Celler de Can Roca, koji se nalazi na drugom mjestu ljestvice. Potom slijede Italija, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo, koje su na popisu zastupljene s po četiri restorana.

Po jedan restoran na popisu najboljih imaju Rusija, Austrija, Danska, Norveška, Njemačka, Švicarska i Slovenija.

Cjelokupni popis najboljih 50 restorana svijeta za 2018. pronađite ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju