Rim je poprilično kompaktan grad pa je nekako normalno da ćete naletiti na neku od znamenitosti ako budete samo lutali okolo. Ovaj stilski grad pravi je spoj povijesti, drevnog i modernog, s toliko toga za vidjeti. Pa krenimo...

Što posjetiti?
Čak i ako niste zainteresirani za vjerske spomenike, posjet Vatikanskim muzejima i bazilici svetog Petra je nešto što svakako morate učiniti, čisto zbog umjetnina koje su skupljali mnogi prijašnji pape. Bazilika sv. Petra dom je Michelangelove skulpture koja oduzima dah – Pieta, ali i posljednje počivalište apostola Petra. Ako vas zanimaju grobnice, svakako se uputite van zidina grada kako biste posjetili slavne katakombe. Ispred bazilike sv. Petra nalazi se obelisk koji je iz Egipta dopremljen u Rim za vrijeme cara Nerona kako bi krasio cirkus koji se nalazio u blizini.


Piazza Navona je idealno mjesto za jutarnji cappuccino. Ako ste ljubitelj cappuccina imajte na umu da se on u Rimu pije samo ujutro. Pogled na tri fontane koje se nalaze na ovom baroknom trgu nadomješćuje činjenicu da su rimski kafići i restorani precijenjeni.

U 1. stoljeću ovaj trg bio je stadion za atletičare i utrke, a ne tako davno poslužio je kao savršena kulisa za snimanje nekoliko filmova.

Tržnice na otvorenom su nešto što svakako morate posjetiti. Svako jutro na Campo de Fiori dolazi stotine proizvođača iz okolice Rima kako bi Rimljanima ponudili svježe voće i povrće. Ovaj trg poznat je i po skulpturi slavnog filozofa Giordana Bruna.

Veličanstveni Pantheon izgrađen je između 27 i 25 stoljeća prije Krista i najkompletnija je antička građevina u gradu. Prvotno je bio svetište, a sada je pretvoren u crkvu te se u njemu nalazi i grobnica slavnog kipara Rafaella. Niste vidjeli Rim ako niste barem kratko posjetili ostatke Coloseuma, Rimskog foruma i Palatina

Rim je grad crkvi i na svakom uglu naći ćete barem jednu. Ulaz u većinu je besplatan, i vjerujte nam - svakako se isplati. Crkve su prepune slika i kipova koji su svi klasificirani, pa ako iznajmite audio vodič možete puno saznati o povijesti Rima.


Što jesti?
Gelato – definitivno najpoznatija talijanska riječ, ali i slastica. I iako je riječ samo o sladoledu, on u Rimu ima definitivno najbolji okus. Preporučujemo vam da odete u jedan od restorana koji poslužuje hranu iz svih dijelova Italije, pa uživate u tjestenini, mesu, suhomesnatim delicijama, rižotu...

Kako se kretati po gradu?
Autobusi i podzemna povezuju veći dio Rima. Linije su brojne i česte, i najjeftiniji način za putovati po gradu. Najpovoljnija karta je ona od 100 minuta vožnje koja vas stoji samo 1,5 eura. 100 minuta je posve dovoljno da dođete od jedne atrakcije do druge. Glavni kolodvor zove se Termini, a na njemu se sijeku sve autobusne, tramvajske, podzemne i linije vlakova.

Omnia Vatican & Rome kartica je propusnica za turiste s kojom možete ući u sve atrakcije u Rimu za koje se naplaćuje ulaz, ali vam ujedno daje pristup i brzim trakama gdje ne morate čekati u redu kako biste ušli u atrakcije.

Nadamo se da ste zadovoljni osnovama i želimo vam savršen provod. Ne zaboravite - svi putevi vode u Rim!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju