Turiste privlače visoki mostovi i penjanje po strmim stubama i onaj osjećaj kada im vjetar šiba lice i obraze kao da stoje na bojištu. Mještani žestoko štite ovaj grad, kao da čuva neko davno skriveno blago. No ako pogledate dovoljno duboko u dušu grada, vidjet ćete da su tajne skrivene i u trgovinama, trendy restoranima i barovima sa žestokom ponudom whiskeya.

Gdje odsjesti?
Ako želite iskusiti pravi Edinburgh onda vam svakako preporučamo da odsjednete kod jedne od lokalnih obitelji. Homestay u Edinburghu ima 40-tak članova koji nude škotsku ljubaznost i znanje. Cijene variraju ovisno od smještaju, ali noćenje u apartmanu u velikoj gregorijanskoj vili koja se nalazi samo 5 minuta pješke od sveučilišta - stoji 40 funti. Ili možete uzeti sobu sa zajedničkom kupaonicom po cijeni od 29 funti na noć.

No, ako želite iskusiti pravi luksuz onda preporučamo hotel The Scotsman. Ovaj hotel sa 5 zvjezdica nalazi se kraj povijesnog Sjevernog mosta i izgrađen je davne 1905. godine. Noćenje stoji 126 funti.

Morate posjetiti
Na vrhu ugaslog vulkana nalazi se edinburški dvorac koji dominira vizurom grada i koji je ujedno njegova glavna atrakcija. Ako želite vidjeti Scottish Military Tatto, ekstravaganciju vatrometa, gajdi i plesa u dvorcu, trebat ćete rezervirati svoj termin mjesecima unaprijed. Dopustite da vas vodič povede da lutate ulicama iz 17 stoljeća kako biste otkrili skrivene dijelove povijesti. Saznajte kako su ljudi patili za vrijeme pošasti crne kuge, koja su bila vještičja posla i kako su izgledala svratišta iz tamnih dana ovoga grada. Muzej je poslastica za djecu i fascinacija za odrasle.

Najbolji restorani uglavnom se nalaze u Novom gradu blizu Princezine ulice, osim najboljeg između svih. Ondine je višestruko nagrađivan riblji restoran koji se nalazi kraj samih zidina i savršen je za promatranje prolaznika dok uživate u svojem jelu.

Morate probati
Svaki konobar je ekspert za Škotski viski. A ako ste i vi stručnjak, onda vam preporučamo virtualnu turu pod nazivom Scotch Whisky Experience gdje će vam prikazati kako se viski proizvodi i dozrijeva. Nakon dozrijevanja imati ćete prilike probati nekoliko različitih vrsta viskija koji se proizvode u različitim regijama Škotske. U Edinburghu postoji i muzej viskija u kojem se nalazi fascinantna kolekcija boca.


Što raditi?
Nije za one slabog srca, ali uspeti se na uspavani vulkan Arthurov stolac razveselit će vas do krajnjih granica. Malena planina nalazi se u središtu parka Holyrood i vjeruje se da je na njoj nekada stajao slavni dvorac Camelot. Uspon na planinu traje 40 minuta ali pogled na grad i okolicu vrijedi svakog učinjenog koraka.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju