Čim smo zakoračili u centar Slavonskog Broda, odmah smo saznali da je glavni gradski trg, tj. brodski korzo površinom najveći u Hrvatskoj, a tu smo informaciju čuli nemali broj puta kasnije.

Zaista, od Franje Tuđmana koji prema trgu usmjerava pogled, preko Ivane Brlić Mažuranić koja krasi njegovo središte pa do šetališta uz rijeku, možete lijepo prošetati. Osim toga, evo što još možete napraviti u Slavonskom Brodu.

Posjetite Spomen-dom Dragutina Tadijanovića
U prizemlju palače Horvat u ulici Ante Starčevića na broju 8, prizemlje je preuređeno u memorijalnu zbirku pjesnika Dragutina Tadijanovića, inače rođenog u Rastušju kraj Slavonskog Broda.

Stvari iz pjesnikova zagrebačkog stana u Gajevoj ulici krase nekoliko prostorija – autentični namještaj, rukopisi, fotografije, skulpture, velik broj knjiga i umjetnina govore o pjesnikovom životu i vremenu u kojem je živio. Starčevićeva se ulica inače naziva Pijana ulica zbog velikog broja kafića koji se tamo nalaze.

Upoznajte jednu od najvećih tvrđava u Hrvatskoj
Brodska Tvrđava spomenik je nulte kategorije trenutno u obnovi, a sagrađena je u 18. stoljeću na mjestu gdje su se i u prošlosti nalazile tvrđave. Popularna tvrđava u Slavonskom Brodu Popularna tvrđava u Slavonskom Brodu (Foto: Getty Images)

Zbog graditeljskog umijeća i dvostruke zaštite, ona simbolizira savršen oblik obrane od mnogih napada te je svojim zvjezdolikim oblikom prepoznatljiv simbol grada. Iako strah i trepet u svoje zlatno doba, nikad nije služila svojoj svrsi. Sagrađena je za otprilike 4000 vojnika te se radi o jednom od najvećih objekata ovakve vrste u Hrvatskoj i Europi.

Potjeh je tražio istinu, a vi potražite Potjeha

Ako niste prošetali brodskom šetnicom, kao da niste bili u Slavonskom Brodu. Glavno mjesto brodskih šetača, biciklista i trkača upravo je šetnica duž Save na kojoj možete pronaći još jednog poznatog lika.

Potjeh, glavni lik bajke Ivane Brlić Mažuranić, kojem iz torbe na leđima proviruje mali ljutiti bijes, sjedi na klupici uz Savu i razmišlja naslonjen na ruke. O čemu razmišlja probajte pogoditi posjetivši ga, okinite s njim jedan selfie pa nastavite šetati uz prizore Save, Slavonskog i Bosanskog Broda. Inače, Ivana Brlić Mažuranić većinu je svog životnog vijeka provela u Slavonskom Brodu udavši se za Brođanina, odvjetnika Vatroslava Brlića. Most preko Save koji povezuje Slavonski Brod s Bosanskim Brodom Most preko Save koji povezuje Slavonski Brod s Bosanskim Brodom (Foto: Getty Images)

Prošećite kraj jezera u obliku konja
Slavonski je Brod grad opuštenog ritma, no poželite li svratiti u još opuštenije okruženje i vidjeti kako stanovnici toga kraja upravljaju seoskim domaćinstvima, posjetite mjesto Garčin. Na Ranču Ramarin isplanirajte ručak jer ćete tamo, osim vrhunske hrane, moći uživati u velikom prostoru popunjenom različitim sadržajima.

Mnogobrojni konji zanimljivi su svim uzrastima, a hrabriji ih mogu i jahati. Veliko igralište s raznim sadržajima za djecu nalazi se pokraj restorana, a jezerca koja krase dvorište oduševit će vas svojim oblicima. Naime, jedno je od jezera u obliku konja, a popnete li se na sjenicu pokraj, imat ćete prekrasan pogled na cijelo imanje.

"Skoknite“ do Bosne
Posjetite li Slavonski Brod, samo za nekoliko minuta možete biti u sasvim drugoj državi, susjednoj Bosni i Hercegovini na ručku ili u šopingu. Sve što vas dijeli su most i granica, pa sasvim jednostavno možete na sat ili dva skoknuti na kavu i prošetati Bosanskim Brodom. Mnogima će prva pomisao biti ćevapi, a to je odlična ideja jer postoje ćevabdžinice na izrazito dobrom glasu. "Skoknite“ u Bosanski Brod i razgledajte Brod s druge strane rijeke.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju