Sastojci za tijesto makovnjače:
½ kocke svježeg kvasca (oko 20 grama)
7 dcl toplog mlijeka
5 žlica šećera
1 kg glatkog brašna
4 žumanjka
125 grama maslaca
1 čep ruma
korica jednog organskog limuna
prstohvat soli

Sastojci za nadjev:
½ kg mljevenog maka
1-2 dcl mlijeka
8-10 dag maslaca
4 žlice šećera
4 bjelanjka

Priprema tijesta:

1.U jedan i pol decilitra toplog mlijeka smrvite svježi kvasac. U mlijeko dodajte žlicu šećera i dvije do tri žlice glatkog brašna. Sve dobro promiješajte, prekrijte čistom pamučnom krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko pola sata.

2. U velikoj zdjeli istucite četiri žumanjka s četiri žlice šećera i prstohvat soli. Smjesi dodajte malo ruma po želji i limunovu koricu.

3. U jaja stavite smjesu s kvascem uz postupno dodavanje preostalog brašna i toplog mlijeka.

4. Kuhačom “tucite” tijesto dok se ne počne odvajati od ruba zdjele. Prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i ručno izradite tijesto do kraja.

Znat ćete da ste izradili tijesto do kraja kada se više ne prima za površinu vaših ruku.

5. Tijesto prekrijte čistom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže oko sat vremena, odnosno dok ne udvostruči svoj volumen.

6. Premijesite tijesto, pa ga ostavite da se diže još pola sata.

Priprema nadjeva:

7. Za to vrijeme napravite nadjev. Stavite mlijeko u lonac i pustite ga da zakipi. U njega dodajte maslac i šećer te mljeveni mak.

8. Maknite lonac s vatre i dobro promiješajte dok se ne sljube svi sastojci. Pustite da se smjesa ohladi do kraja.

9. Istucite čvrst snijeg od tri bjelanjka i pomiješajte sa smjesom od maka.

Priprema makovnjače:

10. Tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika debljine oko jednog prsta.

11. Smjesu od maka namažite na kraće stranice do polovice tijesta. Rubove zarolajte s obje strane do pola tako da dobijete dvije spojene štruce.

12. Makovnjaču stavite u lim za pečenje koji ste prethodno namazali maslacem, a dno prekrili s nešto brašna. Pustite da tijesto diže još pola sata.

13. Kistom premažite površinu makovnjače s preostalim bjelanjkom.

14. Makovnjaču stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta.

15. Makovnjaču provjerite nakon 15 minuta. Ako je površina dobila zlatnu koricu, prekrijte kolač papirom te tako spriječite da vam slastica ne zagori.

16. Ispečenu makovnjaču prokrenite na drvenu dasku za rezanje i pustite da se ohladi do kraja prije nego što ju počnete rezati. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju