Čičoka (Helianthus tuberosus)
je biljka iz porodice glavočika koja se naziva još divlji krumpir, morska repa i jeruzalemska artičoka. Otkrivamo vam sve blagodati ove biljke velikih žutih cvjetova, visoke stabljike i neuglednog gomolja, koji skriva mnoštvo zdravlja

1. Jača imunitet
Sezonske bolesti se lijepe na vas? Ojačajte imunitet prirodnim sredstvima poput čičoke. Ovaj divlji krumpir obiluje vitaminima i mineralima, posebno kalcijem, fosforom, kalcijem i magnezijem. Smatra se korisnom i u prevenciji te liječenju od alergija.

Čičoka se može jesti sirova na salatu, ali i dodavati juhama, varivima te pripremati i na sve druge načine kao klasični krumpir. 2. Održava težinu
U stotinu grama čičoke nalazi se oko 80 kalorija, pa se ovaj gomolj smatra nisko kalorijskom namirnicom koja pomaže u održavanju težine, ali i mršavljenju. S obzirom da ne sadrži škrob smatra se zdravom zamjenom za krumpir.

3. Pomaže kod dijabetesa
Čičoka ima niski glikemijski indeks, a s obzirom da nakon njene konzumacije ne dolazi do naglog skoka u razinama šećera u krvi preporučuje se osobama koje pate od dijabetesa i pretilosti. Otkrijte ovdje 5 najboljih i najgorih vrsta prehrane za dijabetičare.



4. Osigurava zdravlje krvi
Hranjive tvari u ovoj gomoljastoj biljci reguliraju krvni tlak, liječe anemiju kao i bolesti krvi i krvnih žila. Budući da krv protječe cijelim organizmom, čičoka tako jamči pravilan rad svih organa u organizmu.

5. Potiče probavu

Divlji krumpir sadrži polisaharid inulin koji normalizira probavu, potiče rast dobrih bakterija u crijevima i sprječava zatvor. Inulin ima antibakterijske karakteristike zbog čega sprječava nastajanje raznih drugih bolesti.

6. Smanjuje kostobolju

Neke studije dokazale su i njenu moć kod liječenja kostobolje, ublažavanja simptoma artritisa te reumatskih bolesti.

7. Jača spolnu moć
Čičoki pripisuju afrodizijačka svojstva, a koristi se kao narodni lijek za jačanje libida, potencije i plodnosti. Otkrijte još 5 namirnica koje bildaju mušku želju.



Čičoka se može jesti sirova na salatu, ali i dodavati juhama, varivima te pripremati i na sve druge načine kao klasični krumpir. U našoj fotogaleriji pronađite nadahnuće za pripremu jela s jeruzalemskom artičokom.

Više kulinarskih ideja pronađite u emisiji Celebrity Masterchef koju možete gledati u nedjelju u 21:45h, a ponedjeljkom i utorkom od 22:15h na Novoj TV. Sve najnovije informacije saznajte već sada na masterchef.hr. Propuštene epizode pogledajte OVDJE.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju