Iako je svijet odavno postao globalno selo, posjetiti Japan i ne vratiti se sa znatno tanjim novčanikom za mnoge je stanovnike Lijepe Naše nezamisliva stvar. Naravno, ukoliko odete i dalje ćete se istrošiti, ali ako poslušate neke od ovih savjeta, vaš novac će otići na prave stvari, a bome ćete i uštedjeti.

Kako donosi ugledni britanski portal Guardian dijeleći iskustva svojih čitatelja, postoje neke stvari u Japanu koje se i više nego isplate, a pritom vas neće dovesti do bankrota. Pa krenimo redom:

Otok Naoshima

Otok kojeg još i nazivaju „biserom umjetnosti“ nalazi se na sat vremena vlakom vožnje od Kyota ili Osake. Zaljubljenici u umjetnost ovdje mogu samo uživati, jer će se pred njima stvoriti teško zamislivi muzeji. Besplatni autobusi prevoze vas od jedne do druge umjetničke lokacije, a poželite li ovdje prespavati čudesne mongolske „šatore“ Tsutsuji – so's yurts, gdje će vas noćenje po glavi stajati oko 200 kuna.

Električni bicikli u Takayami

„Tura prekrasnim japanskim brdima u blizini Takayime s vodičem stajala nas je tek 350 kuna po glavi, a bila je najbolja stvar prilikom našeg posjeta Japanu. Vodič Daisuke za svaku je preporuku, a u turu biciklima kojima nije potrebno okretati pedale uključeni su ručak i kava usred ničega. Ukupno obiđete 26 kilometara za 6 sati, a ruta se i više nego isplati“ – opisala je svoje viđenje Japana čitateljica Guardiana Hannah. 

Hostel u Naganu

„Jedan od najboljih hostela u kojima sam ostao bio je 1166 Backpackers u Naganu, koji je vodila ljupka žena imena Orie i zbog koje se ovdje osjećate kao kod kuće. Krevet je oko 150 kuna za noć, lokacija je i više nego dobra, pa pješke možete do famoznog hrama Zenkoji“ – iskustvo je koje je iz zemlje izlazećeg sunca donio Samuel Parker.  

Plaže na otocima Yaeyama

Ne trebate tražiti Karibe, kad ih se može pronaći na japanskim otocima Yaeyama. Nakon uživanja na bijelom pijesku, valja se opustiti u Shiraho Friends House, u kojem noćenje stoji oko 100 kuna. Otok je sjajan za plivanje, ali i za guštanje u šetnjama u sjeni drveća palme. Navečer možete otići u neki od nebrojenih barova, ili uživati u pogledu na cvijeće koje cvijeta noću.

Razgledavanje kamperom

Ukoliko želite sačuvati mnogo, mnogo jena, posjetite stranicu japancampers.com i po dolasku u zemlju unajmite – kamper. Cijene za dnevni najam se kreću od 6000 jena na dan (oko 320 kuna) pa na više, a zauzvrat dobivate mobilnost i jeftiniju opciju od hotelske sobe. Izvrsna je stvar što je posve legalno spavati bilo gdje i ne morate ići u kampove, već je dovoljno kamper parkirati na neko zgodno mjesto i provesti mirnu i lijepu noć.

Lanac sushija

Ukoliko želite pojesti jeftin a dobar sushi, posjetite jedan od lokala iz lanca Genki Sushi. Većina jela košta od par kuna pa na više, a naručiti možete preko ekrana koji će vam već ponuditi neki poznati jezik. Tako da, za hranu, tj za sushi – ne morate brinuti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju