Za organski maslac vam je potrebno:
400 grama organskog slatkog vrhnja (vrhnje za šlag)
prstohvat morske soli
Priprema:
1. Ulijte vrhnje u blender, i blendajte oko 10 minuta. Vrhnje će se prvo pretvoriti u gusti šlag.
2. Nastavite miksati dok masa ne postane zrnasta, a maslac se ne počne razdvajati od mlaćenice.
3. Ostrugajte maslac sa stranica zdjele, stavite ga u cjedilo i ocijedite svu mlaćenicu. Ovdje naučite kako pripremiti 'zimnicu' od začinskog bilja s dodatkom maslaca.
4. Cjedilo stavite pod hladnu vodu. Laganim pokretima promiješajte maslac pod vodom dok voda ne postane prozirna, a iz maslaca ne izađe sva dodatna tekućina.
5. Višak vlažnosti izvucite pritiskom maslaca o dvije kuhače ili žlice.
6. Tako pripremljeni maslac stavite u staklenku, pa pohranite u hladnjak ili ledenicu. Organski maslac ima rok trajanja od nekoliko mjeseci. Tu otkrijte zašto biste kavi trebali dodati malo maslaca.