Na korak od Cmroka, u jedinstvenoj gastro-enološkoj oazi na vrhu grada, rijetki su se sretnici ovoga četvrtka imali priliku družiti uz vina Ivan Dolac s otoka Hvara, mjesta poznatog po najviše sunčanih dana u godini. Srećom, nakon fantastičnih kombinacija s jeseni prilagođenim menijima, i vi ste pozvani na čisti hedonizam na najvišem nivou.

Plavac mali pronosi slavu hrvatskih vina jer s nekoliko posebnih položaja daje najvrsnije okuse i mirise. Jedan od poznatih položaja je i Ivan Dolac na Hvaru, odakle dolaze i vina iz vinarije Svirče, s kojima je Badel 1862 tijekom godina pobrao mnoge pohvale i ugledna priznanja. Vina vinarije Svirče gostovala su tako u Bistrou Apetit, čiji je chef Goran Kočiš za tu prigodu kreirao jedinstven menu spojivši kontinentalne i primorske okuse. Nakon što je Chef Grigorio Manucci napustio Bistro Apetit, pojavila se bojazan da će biti teško nadomjestiti ovog sjajnog kuhara, poznatog po svojim fiorentinskim specijalitetima. No, ono što smo doživjeli prošlog četvrtka, pokazalo se definitivno kao dobitna kombinacija.

Ugodna vožnja Jurjevskom, svježina i čistoća zraka, uz onaj njihov fensi šljunčani parking i poznato mjesto svo u staklu. Jednostavno se osjećate bolje dok prolazite kroz te prazne butelje i čepove i pozdravljate s poznatim, uvijek ugodnim osobljem. Srce mi kuca jače jer je danas na redu testiranje vertikale Ivana Dolca, vina što dolazi iz čuvene vinarije Svirče, koja je 2006. godine dobila nagradu za najbolju vinariju u Hrvatskoj, a na međunarodnom sajmu vina u Parizu nagrađena zlatnom medaljom za kvalitetu proizvoda.

Čuli smo uvodnu riječ i prepustili se idejama Gorana Kočiša u spoju sa suncem okupanim vinima. Zalogaji dobrodošlice u obliku telećeg jezika u rolicama posluženi su uz PZ Svirče Pošip Deluxe 2014, dok je sljedeće jelo, skušu, smokvu, plave krumpire pratio Ivan Dolac Barrique Plavac mali 2008. Vrhunsko praćenje i posluživanje na ružičastom (!?) tanjuru – hrana za princeze! Teleća jetrica, palenta i šumske gljive poslužene su s po meni najjačim vinom, Ivan Dolac Barrique Plavac mali 2009.

Dakle, prava dalmatinska bomba, ono što želiš pijuckati uz gradele, u kupaćim gaćicama ljuljuškajući se na palubi – ako je to uopće moguće sve u jednom. Svježe, jako, kompaktno, savršen omjer šećera – veliko vino! Jetrica predivna, palenta toliko nježna da smo triput pitali je li to stvarno palenta.

Patka, crveno zelje i lardo su došli uz Ivan Dolac Barrique Plavac mali 2004, a tada je nastupilo jelo dana, juneći entrecôte, hobotnica i cikla uz Ivan Dolac Barrique Plavac mali 2003. Kad mi je na stol došao komad mesa s krakenovim krakom na vrhu, pomislio sam da to ne bi prošlo ni u domaćem sitcomu. Ali onda se dogodila ljubav. Hobotnica je tretirana čilijem, i u kombinaciji s mekim mesom dala tako dobru kombinaciju da joj se i danas čudim i divim. Pa još i cikla, ma čudo. Definitivno sjajno, tako dobru kombinaciju nisam doživio još od Kralja Tomislava i lignje punjene bademima!

Za kraj se stvorila borovnica i čokolada, mali potpourri slatkiša i Ivan Dolac Selection 2007, te još i arhivsko vino iznenađenja Ivan Dolac iz 1990.! Odmah se povukla paralela – gdje si ti bio devedesete, i kao svaki puta kad se piju dalmatinski crnjaci, sve je završilo dugo u noć uz temeljito ispitivanje kako je nastala čudesna kombinacija s pakelnom hobotnicom. Morao sam izgrliti chefa i potpisujem stvarno čudesno jelo. Divna vina, sljubljivanje, hrrana, vrijeme je da se popnete do Apetita!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju