Dobro je poznato da tople, domaće juhe posebno dobro prijaju zimi. Ovu juhu odlikuje puni okus, aromatičnost i slatkoća koja se dobiva pečenjem korjenastog povrća. Dovoljno je izrezati povrće na veće komade, ispeći ga u pećnici te ga dodati u lonac u kojem ste ispirjali luk ili poriluk, zaliti povrtnim temeljcem, dodati malo mlijeka i štapnim mikserom sve pretvoriti u finu, gustu kremu.

Celer možete zamijeniti pastrnjakom, batat bundevom, a možete složiti i neku skroz svoju kombinaciju korjenastog povrća. Ako već dosad niste, "ispecite" svoju prvu juhu od povrća. I ne zaboravite listiće pržene slanine

Ako trebate inspiraciju za glavno jelo i desert škicnite Sandrin blog O slanom & slatkom: o svemu. gdje ćete pronaći još odličnih recepata kao i na Facebook stranici ili Instagram profilu.

"Ispecite" svoju prvu juhu (Foto: Sandra Rončević)

Sastojci (za 6 osoba):

500 g korijena celera
750 g batata
1 veća glavica luka
2 režnja češnjaka
250 ml mlijeka (može i kokosovo mlijeko)
2 litre povrtnog temeljca (ili vruće vode)
Sol, papar, čili pahuljice
Maslinovo ulje
Dodatno:
100 g slanine

Priprema: 

1. Ogulite korijen celera, operite ga, posušite pa narežite na veće komade. Ogulite i operite batate te ih narežite na veće kockice.

2. Pleh za pečenje podložite papirom za pečenje, na njega rasporedite celer i batate, pokapajte obilato maslinovim uljem, posolite, popaprite te po želji dodajte malo čili pahuljica. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 minuta na 180°C. U međuvremenu ogulite luk i izrežite ga na sitno.

3. Kad je povrće pečeno izvadite ga van iz pećnice. Luk pirjajte na zagrijanom maslinovom ulju oko 5-6 minuta pa mu dodajte sitno sjeckani češnjak. Dodajte pečeno povrće i zalijte s 1,5 litrom vrućeg temeljca. Poklopite i pustite da kuha na laganoj vatri oko 20 minuta.

4. Štapnim mikserom usitnite povrće u pire, dodajte mlijeko i sve dobro promiješajte te dodajte i ostatak temeljca budući da je u ovoj fazi juha poprilično gusta. Dosolite po potrebi.

5. Slaninu narežite na sitnije listiće pa je pržite na suhoj tavi dok ne postane hrskava. Izvadite je i ocijedite od masnoće koju je pustila (na toj masnoći možete prepržiti kockice kruha pa i njih dodati u juhu).

6. Juhu služite u zdjelicama ili dubokim tanjurima uz dodatak prženih listića slanina i malo maslinovog ulja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju