Orion je drevna posuda pronađena 1978. godine na području Vinkovaca koja je pripadala vučedolskoj kulturi. Oni koji znaju nešto o tome sigurno će prvo istaknuti da je to najstariji i najpotpuniji indoeuropski kalendar. Zanimljiv podatak, zar ne? Još kad tome dodamo i da je pronađen u Hrvatskoj, možemo zaista biti sretni.

Priča o nastanku Oriona smjestila se još u treće tisućljeće prije Krista, konkretnije na razdoblje između 2700. i 2600. godine pr. Kr., kada je desna obala Dunava u istočnoj Hrvatskoj bila naseljena populacijom vučedolske kulture. Ako će vam biti jasnije, ovo jednostavno možete povezati s vremenom Sumerana u Mezopotamiji, rane Troje i Starog kraljevstva u Egiptu.

Vučedolska kultura i njezina ostavština poznata je, naravno, po ukrasima koji su usko vezani uz Sunce, Veneru, Mars i druge astronomske simbole, a imala je velik utjecaj na ostale kulture. Pitate se kakve veze pronađena posuda ima s kalendarom? Zaista velike jer upravo urezani ukrasi na posudi simboliziraju četiri godišnja doba i mjesece u godini. Cijela priča zaista je posebna jer je kalendar nastao u vrijeme kad i oni sumerski i egipatski za koje vjerojatno već svi znamo, no nije njihova kopija.

Pitate se gdje je u ovoj priči Mjesec? Nema ga, jer je značajka indoeuropske kulture odsutnost lunarnog simbolizma, a Vučedolcima je kalendar govorio kada mogu očekivati prvi dan nove godine. To su najbolje znali jer je s nebeskog svoda na nekoliko mjeseci nestalo zviježđe Orion, a mi ćemo priznati da je ovo zaista impresivno razmišljanje i snalaženje za tadašnje vrijeme.

Vinkovčani su na ovo zaista ponosni, kao i na činjenicu da su Vinkovci najstariji europski grad. Šetnjom kroz pješačku zonu u Vinkovcima naići ćete na prikaz posude Orion, što je zaista jedinstven turistički proizvod. Zamislite, šećete se centrom grada i usput uživate u ornamentima najstarijeg europskog kalendara.

Poželite li naučiti nešto više o vučedolskoj kulturi i samom Orionu, zaputite se do Vukovara gdje se nalazi Muzej vučedolske kulture. Uza sve ovo, tu imate prilike vidjeti prvu pravu indoeuropsku vučedolsku kuću – košaru, najstarija prapovijesna kola na četiri kotača, prapovijesnu ljevaonicu u kojoj se odvijala prva serijska proizvodnja metala i još mnogo drugih zanimljivosti iz ovog impresivnog područja.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju