Odmaknimo se na trenutak od Europskog prvenstva, ali ostanimo u Francuskoj i ispričajmo priču o čovjeku kojem su avanture bile ono što je pticama nebo!

Vjerujemo da smo vam dosta pričali o Francuskoj; o Parizu smo pisali više puta, predstavili sve gradove domaćine, pa je vrijeme da se maknemo malo od gradova i ispričamo priču o nekom slavnom Francuzu. A s obzirom da smo i mi avanturisti i volimo putovati, o kome je bolje pisati nego o slavnom avanturistu, izumitelju, filmašu i oceanografu Jacquesu Cousteau koji nam je približio oceane i život u njima, više od bilo koga tko je ikad hodao ovim svijetom.



Rođen davne 1910. godine u malom mjestu blizu Bordeauxa, Cousteau je od malena pokazivao interes prema svemu što ima veze s morem, ali i filmovima, pa je već u srednjoj školi uspio nabaviti filmsku kameru. Nakon srednjeg školovanje nastavlja u mornarici, no ubrzo doživljava tešku prometnu nesreću u kojoj je skoro izgubio glavu.

No, kako to u životu obično biva, prometna je u ovom slučaju, na neki čudan način, bila prekretnica života. Naime, kako bi se što prije oporavio od njenih posljedica, svakodnevno je plivao Mediteranom. Vidjevši to, njegov prijatelj mu je poklonio naočale za plivanje da mu more ulazi u oči. Zaronivši, Cousteau je vidio jedan sasvim novi svijet, svijet podmorja, te je odlučio kako će približiti taj svijet drugima.



Za vrijeme Drugog svjetskog rata uspio je konstruirati ronilački aparat 'vodena pluća'. Aparat je dovodio zrak direktno do maske ronioca, tako da je ronilac bez problema pod vodom mogao ostati nekoliko sati. Ovaj se izum kasnije pokazao ključnim za sva snimanja vodenog svijeta, jasno, uz legendarni brod Calypso.

Upravo je spomenuti brod, kojeg je Cousteau na korištenje dobio 1950., ubrzo postao simbol pustolovina i istraživanja morskog svijeta. Sve to vrijeme Cousteau snima, ali 1956. godine postaje poznat i u svjetskim okvirima. Naime, tada osvaja Oscara (za produkciju) za najbolji dokumentarni film, ali i Zlatnu palmu u Cannesu za remek djelo 'Svijet tišine' (Le Monde du silence).



U sljedećih osam godina okitio se još s dva Oscara, a potom je počeo snimati dokumentarnu seriju po kojoj nam je i najpoznatiji, 'Podvodni svijet Jacquesa Cousteaua'. Serija je išla punih deset godina, slavu stekla i na području bivše Jugoslavije, a zahvaljujući njoj brojne su generacije naučile mnoge tajne i raskoš podvodnog svijeta.

U kasnijoj životnoj dobi odlikovao ga je i Ronald Reagan, a postao je i počasni član Francuske akademije. Umro je 1997., u 87. godini života od srčanog udara, a vjerujemo kako i danas na nekom drugom svijetu, uživa gledajući neko drugo podmorje.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju