● Svih pet staza (168 km, 110 km, 69 km, 42 km, 21 km) privuklo je trkače iz 69 zemalja. Utrke su bile rasprodane u rekordnom roku, što ukazuje na sve veću popularnost Istre 100 od strane UTMB-a, potvrdivši je kao trail utrku visokog profila.

● Utrka za sve. Utrka prolazi prekrasnim terenima Istre, pružajući raznolike izazove za trail trkače svih razina.

● Finišeri osvajaju mjesta za Grand Finale 2024 UTMB World Series Finals.

shuttersport.eu shuttersport.eu (Foto: PR)

Buzet, 18. ožujka - Visoka trail utrka Istra 100 by UTMB race i ove će godine biti središte svjetskog trail running svijeta. Na utrku je prijavljeno više od 2.600 natjecatelja što čini ukupno ogromnih 35% više u broju natjecatelja u odnosu na prošlu godinu. Povećanje ponajviše dolazi od strane međunarodne zajednice trkača što će sigurno pozitivno utjecati na početak istarske turističke sezone budući da će svi trkači u Istru dolaziti sa navijačima, obiteljima i prijateljima čineći je tako velikom zajednicom više od 5.000 sudionika na ovom događaju. Osim toga, iako su sve udaljenosti (168 km, 110 km, 69 km, 42 km, 21 km) u potpunosti rasprodane u rekordnom vremenu, utrka još uvijek dobiva upite od većinom međunarodnih natjecatelja koji traže dodatno mjesto.

“Ovo je izvrstan početak turističke sezone i potvrda našeg marljivog rada u proteklom desetljeću. Prethodnih godina pridružilo nam se toliko sjajnih elitnih sportaša, ali prošle godine s 10. izdanjem postigli smo veliki proboj u globalnoj zajednici. Prošle godine imali smo hvaljenog američkog trail trkača Jima Walmsleya koji je trčao Istria 100 by UTMB kao svoju prvu utrku sezone. Ispostavilo se da mu je pobjeda na #istria100 donijela izravan ulazak u finale UTMB World Series: 2023 Dacia UTMB Mont-Blanc u Chamonixu u Francuskoj, gdje je ne samo pobijedio, već je postavio i novi rekord staze.

shuttersport.eu shuttersport.eu (Foto: PR)

Nakon Jimovog uspjeha u Francuskoj, svi mediji koji su pratili njegov uspjeh spominjali su Istria 100 by UTMB kao njegovu odskočnu dasku do UTMB Word Series Thronea što je bio dodatni faktor koji je ove godine privukao mnogo više trkača. Sve su udaljenosti rasprodane u rekordnom roku i s ponosom možemo najaviti da će Pau Capell (Španjolska), bivši UTMB pobjednik i također rekorder UTMB staze, trčati utrku od 110 km zajedno s Pablom Villom (Španjolska). Juuso Simpanen (Finska) se ove godine vraća u Istru kako bi se probio do medalja i dobio priliku na 2024 Dacia UTMB Mont-Blanc. Ženska utrka na 100 milja također će biti zahtjevna! Imamo Claire Bannwarth (Francuska), Alessandra Boifava (Italija), Charlotte D Alencon (Francuska), Ida-Sophie Hegemann (Njemačka) i Marina Oana (Rumunjska). Sve su ove dame uprle oko u medalje. No, nisu ove dame jedine s velikim ambicijama! Svjedoci smo novog trenda ulaska sve više dama u utrku. Naime, ove godine imamo više od 30% natjecateljica u gotovo svim utrkama.

Kako svake godine prolazi, utrka i konkurencija rastu, a vidjeti toliko sjajnih trail trkača koji dolaze po prvi put ili se vraćaju na naše staze, gradi uzbuđenje koliko i ponos na ono što su #istria100 tim, volonteri i partneri postigli zajedno! ” – rekla je direktorica utrke Ivana Malović Gral.

shuttersport.eu shuttersport.eu (Foto: PR)

Međunarodni sportski duh zacijelo će dominirati prvim tjednom travnja u Istri i na najbolji način obilježiti otvaranje istarske turističke sezone. Istria 100 by UTMB prva je proljetna utrka UTMB Svjetske serije i uvodna utrka za trail trkače, i profesionalce i amatere. Stoga je za većinu njih početak trkačke sezone od velike važnosti postići što bolji rezultat.

“Utrci će se pridružiti trkači iz cijelog svijeta, no zamjetan je porast interesa za utrku od strane španjolskih, francuskih, njemačkih i britanskih trail trkača. Uz njih, naše najbliže susjedne zemlje Austrija, Slovenija i Italija te zemlje srednje i istočne Europe Poljska, Rumunjska i Češka bit će značajno zastupljene u svim utrkama. Ovo će biti odlično međunarodno natjecateljsko mjesto za postizanje novih rekorda staze kao i osobnih rekorda za sve naše natjecatelje. Za hrvatske trkače ovo će ponovno biti prilika da se natječu s nekima od najboljih svjetskih trail trkača”, dodao je Marko Gregurić, druga polovica tima direktora utrke.

shuttersport.eu shuttersport.eu (Foto: PR)

I u prošlogodišnjem izdanju Hrvatska je imala osvajača trofeja. Riječanin Pavle Kruljac natjecao se rame uz rame sa spomenutim Amerikancem Jimom Walsleyjem i Francuzom Arthurom Joyeuxom Bouillonom. Iako je Pavle tijekom godine trenirao stazama Istre, kaže da je bio veliki izazov trčati s njima. Pavle je završio kao treći što mu je tada također osiguralo izravan plasman na UTMB World Series Finals. Ove godine Pavle se odmara od trčanja Istrom, no utrku će pomno pratiti: “Jako sam znatiželjan kakva će biti utrka na 100 milja. Bit će to žestoka konkurencija. Kladim se na finskog trail trkača Juusoa Simpanena jer on već poznaje teren, ali nikad se ne zna. Moglo bi biti mnogo iznenađenja. I ne samo u utrci na 100 milja nego i u ostalima!”

shuttersport.eu shuttersport.eu (Foto: PR)

Svi trkači imat će priliku trčati kroz srce istarskog poluotoka, omogućujući im da iskuse sve moguće aspekte trail trčanja, od tehničkih terena i šuma do srednjovjekovnih gradova, gradića na brdima, gradskih središta i naravno, zadivljujućih panoramskih pogleda. Ove raznolike udaljenosti, od kojih svaka počinje u jednom od povijesnih i kulturnih dragulja, poslužit će svima, od iskusnih ultramaratonaca do početnika u svijetu trail trčanja, pomičući svoje fizičke i osobne granice.

Dok je start staza raspoređen po cijeloj Istri od Labina, Buzeta, Motovuna do Grožnjana, cilj svih staza je na zapadnom dijelu poluotoka, u Umagu, gradu s više od 45 km obale.

shuttersport.eu shuttersport.eu (Foto: PR)

POZIV ZA AKREDITACIJU ZA MEDIJE

Pozdravljamo novinare da se pridruže našoj utrci i razgovaraju s našim natjecateljima.
Za zahtjev za medijsku akreditaciju za Istra 100 by UTMB, molimo e-mail: istria100@service.byutmb.world

Ako želite zatražiti intervju s bilo kojim od sportaša koji se utrkuju na Istria 100 by UTMB, pošaljite e-mail: marta.pares@ironman.com

Više informacija za medije na: https://istria.utmb.world/discover/the-event/media

Za više informacija o utrci posjetite https://istria.utmb.world/

UTMB ® Svjetska serija

UTMB ® World Series je ultimativna staza za trail trčanje na svijetu koja ujedinjuje najveće zvijezde sporta i strastvene trkače kroz najbolje, vodeće međunarodne događaje na najljepšim lokacijama.
Izgrađen na strasti prema planinama s održivošću u srcu, UTMB ® World Series daje svim trail trkačima priliku da iskuse UTMB ® avanturu diljem svijeta, s događajima koji se održavaju diljem Azije, Oceanije, Europe, Afrike i Amerike.

To je jedino mjesto gdje trkači mogu započeti svoj put do UTMB ® Mont-Blanc, Francuska, gdje će se održati prestižno UTMB ® finale Svjetske serije. Za više informacija posjetite www.utmb.world.

shuttersport.eu shuttersport.eu (Foto: PR)

O UTMB Grupi

Od osnivanja UTMB ® Mont-Blanc 2003. godine od strane grupe strastvenih prijatelja, UTMB Group je bila pokretačka snaga iza razvoja trail trčanja.

UTMB ® Mont-Blanc je vrhunski sportski događaj, a svake godine 10 000 trkača zasluži svoje mjesto na startnoj crti. UTMB Group također je bio pionir u LiveTrail ® tehnologiji, inovativnoj digitalnoj usluzi koja podržava upravljanje utrkama izdržljivosti. Poštovan od strane stotina tisuća sportaša, UTMB ® je postao globalni, vrhunski i vodeći brend.

U svibnju 2021., UTMB Group se udružio s The IRONMAN Group kako bi pokrenuo UTMB ® World Series, koji će od 2022. okupiti mnoge od najboljih međunarodnih događaja na planetu kako bi se osigurao ekskluzivni pristup vrhunskom događaju sporta, UTMB ® Mont-Blanc .

UTMB ® Svjetska serija izgrađena je na temeljnim načelima UTMB ® Mont-Blanc: nadmašiti sebe; poštena igra; poštivanje ljudi i okoliša; i solidarnosti. Saznajte više na www.utmb.world.

shuttersport.eu shuttersport.eu (Foto: PR)

O grupi IRONMAN  

Grupa IRONMAN upravlja globalnim portfeljem događaja koji uključuje IRONMAN ® Triathlon Series, IRONMAN ® 70.3 ® Triathlon Series, 5150™ Triathlon Series, Rock 'n' Roll ® Running Series, IRONKIDS ® , World Triathlon Championship Series, premier trčanje događaji uključujući Standard Chartered Singapore Marathon™ i City2Surf® , UTMB® Svjetska serija trkačkih događaja uključujući Canyons Endurance Runs™ by UTMB® , Tarawera Ultra™ by UTMB® i Ultra-Trail Australia™ by UTMB® , Epic Series™ planina biciklističke utrke uključujući Absa Cape Epic ® , cestovne biciklističke događaje i druge višesportske utrke.

Grupa IRONMAN najveći je operater masovnih sportova na svijetu i godišnje pruža više od milijun sudionika prednosti sportova izdržljivosti kroz široku ponudu tvrtke. U cilju potpunog iskustva sportaša, portfelj tvrtke također uključuje FulGaz ® virtualni biciklizam, najrealističniju aplikaciju za fitness povezanu s iskustvom jahanja u zatvorenom prostoru s ciljem pripreme sportaša za događaje u stvarnom svijetu.

Od osnutka legendarnog brenda IRONMAN ® i njegovog prvog događaja 1978. godine, sportaši su dokazali da je SVE MOGUĆE ® prolazeći kroz ciljne linije diljem svijeta. Počevši kao jedna utrka, grupa IRONMAN je narasla do globalne senzacije sa stotinama događaja u više od 55 zemalja. Grupa IRONMAN u vlasništvu je Advancea, privatnog, obiteljskog poduzeća, i Orkila Capitala, rastuće dioničke tvrtke usmjerene na izgradnju velikih robnih marki. Za više informacija posjetite www.ironman.com/about-ironman-group.

shuttersport.eu shuttersport.eu (Foto: PR)

O Advancu    

Advance je privatno, obiteljsko poduzeće koje posjeduje i ulaže u tvrtke u području medija, zabave, tehnologije, komunikacija, obrazovanja i drugih obećavajućih sektora rasta. Naša je misija dugoročno izgraditi vrijednost naših tvrtki poticanjem rasta i inovacija.

Advanceov portfelj uključuje Condé Nast, Advance Local, Stage Entertainment, The IRONMAN Group, American City Business Journals, Leaders Group, Turnitin i Pop. Ove operativne kompanije zajedno zapošljavaju više od 17.000 ljudi u 29 zemalja. Advance je također među najvećim dioničarima Charter Communicationsa, Warner Bros Discoveryja i Reddita. Za više informacija posjetite www.advance.com.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju