Svatko vjeruje u nešto, a u ovoj otočnoj državi na sjeveru Europe, prilično je rašireno vjerovanje kako su vilenjaci među nama! Hm, tko zna, kad bismo i mi posjetili zemlju vatre i leda, možda bi i neki od nas počeli vjerovati u ova čudnovata bića!

Prema legendi, vilenjaci, poznati još i kao elfovi, mitološka su bića niskog rasta i šiljatih ušiju, za koje se vjeruje kako donose sreću (oni, ne njihove uši). Zapravo su djeca smrtnih ljudi i besmrtnih vila, a pitate li Islanđane postoje li, 54 posto njih će vam odgovoriti s jasnim – DA!



Kako je stvar ozbiljna, govori u prilog i to da su na nekim mjestim izmijenjeni urbanistički planovi, a sve kako se ne bi ometao i "uništavao“ teritorij vilenjaka. Da ovo ne ostaje samo priča za djecu pokazuje i slučaj bivšeg islandskog saborskog zastupnika (odmah manje vjerujemo u priču), koji tvrdi kako su njegovu obitelj i njega nakon prometne nesreće, spasili upravo – vilenjaci.

I dok je glavni grad Islanda Reykjavik, prijestolnicom vilenjaka smatra se Hafnarfjordur, lučki grad u blizini. Postoje i ture koje možete uzeti, pa će vam vodiči pokazati domove ovih neobičnih i dražesnih bića.



Ako ste naumili ići na Island sad, dobra je šansa da ćete naletjeti na vilenjake. Naime, legenda kaže kako za vrijeme Božića i najluđe noći u godini, vilenjaci često traže nove domove. Također, ovdje ne očekujte Djeda Božićnjaka, jer prema vjerovanju na Islandu poklone nosi Yule Lads, što je naziv za skupinu od 13 vilenjaka.

Eto, toliko od nas o vilenjacima, a želite li slučajno naučiti još nešto, preporučamo upisivanje vilenjačke škole u Reykjaviku, gdje ćete uz kolačiće, čaj i knjige za tri ili četiri sata postati stručnjak za područje malih ušatih stvorova.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju