Karneval je vrijeme zabave, maskiranja i dobre atmosfere, a glavni grad svijeta u to je doba definitivno Rio de Janeiro, koji na taj način ionako najtopliji mjesec u godini na južnoj hemisferi - svake godine još više užari. Za karnevala su ulice Rija preplavljene lokalnim stanovništvom koje slavi nekoliko dana bez prestanka, ali i turistima kojih svake godine u Brazil dođe sve više. Procjenjuje se da Rio de Janeiro u vrijeme karnevala posjeti gotovo milijun posjetitelja.


Ove godine festivalsko ludilo je počelo 13 veljače, a na programu su razna javna događanja koja svake godine iznova oduševe sve posjetitelje. Četiri se tradicionalne parade održavaju na Sambodromu. Najvažnija je Parada škola sambe koje je i proslavila Rio, a tu su i parade pobjednika, parada sambe i dječja parada. Osim povorki, važan su dio karnevala i balovi pod maskama. Održavaju se na različitim mjestima, od luksuznih hotela do noćnih klubova, a često su tematski. Najpoznatiji, ali i najluksuzniji bal u Riju je Čarobni bal u Copacabana Palace Hotelu. Također, karakteristika karnevala su i ulične zabave koje se održavaju na gotovo svakome uglu, a često započnu potpuno spontano.


Vrhunac je karnevala bez sumnje Parada škola sambe na Sambodromu. Sambodrom je staza dugačka 700 metara oko koje se nalazi gledalište za 75.000 posjetitelja. Dizajnirao ju je slavni brazilski arhitekt Oscar Niemeyer upravo kao pozornicu za nastupe i parade škola sambe, a otvoren velikom dvodnevnom paradom 1984. godine.

Parada na Sambodromu je, u stvari, natjecanje najboljih škola sambe. Održava se dva dana zaredom, a svaki dan nastupa 6 škola od ukupno 12 najboljih u Rio de Janeiru. Svaka škola ima svoju zaštitnu boju, temu i glazbu. Zanimljivo je da se škole za paradu pripremaju gotovo 6 mjeseci, a prve probe na samom Sambodromu počinju već u prosincu. Mjesecima se vježbaju pokreti, šivaju kostimi i izrađuju prijevozna sredstva.


Sve to kako bi parada bila što uspješnija i glamuroznija. A onda, nakon mjeseci vježbe započinje blještava parada koja oduševi svakog tko je gleda. Tisuće plesača i plesačica u egzotičnim kostimima plešu sambu od sumraka do zore. Slavlje je toliko energično da malo tko može odoljeti pokretima sambe, upravo je zbog neponovljive užarene atmosfere karneval u Rio de Janeiru postao najbolji na svijetu. Znamo da je tek kraj listopada, ali nije li vrijeme da izvučete svoju ušteđevinu, uplatite na vrijeme neki kvalitetan aranžman u Brazilu (dok su na popustima!), i jednom u životu posjetite najšareniji događaj na planetu? Uglavnom, znamo da ćete uživati u fotogaleriji, i od srca se nadamo da ćete barem jednom u životu doživjeti The karneval...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju